2011. július 21.

Lekvár-mánia

Korábban már írtam arról, hogy időnként rákattanok valamire. Mármint valaminek a sütésére, főzésére... És akkor éjjel-nappal csinálom, ezerféle verzióban, míg rá nem unok :) Volt muffin, pizza, kenyér, bonbon, praliné, sajttorta...és sorolhatnám :D

Most a lekvár/dzsem-mánia van terítéken. Ez már télen kezdődött, amikor egy Wellness magazin (remélem RP olvassa és röhög...;)) selejtezéskor az egyik oldalon egy üveg narancslekvár fényképén akadt meg a szemem. Akkor jött a kattanás: én narancslekvárt fogok főzni. Háth..khöm. Több-kevesebb sikerrel két nekifutással csináltam meg. Az első szerintem szörnyű lett, bár vannak róla pozitív vélemények is :) A második jobb lett, de az sem az az íz, amit vártam (amúgy szerintem a boltihoz képest jóval kevesebb cukor miatt...). A szezon elmúlt, pihent a dolog.

Mígnem megláttam, hogy van itthon egy lekvárfőzős könyvem. Átlapozva a görögdinnyés oldalon álltam meg. A folytatást ismeritek: a szezont sem bírtam kivárni, amint magyar dinnye került a polcokra legyártottam három üveggel.

Igenám, de olvasom/mesélik/hallom, hogy ki milyen dzsemet, lekvárt főz, így aztán nem csillapodott a mánia. A könyvecskémben 10, igen tíz oldal van bejelölve azzal a céllal, hogy év végére minden jelölés kipotyogjon belőle, azaz mind a tízféle lekvár sorakozzon a polcon :)

Az eperről és a meggyről sajnos lecsúsztam (előbbiből inkább sütiket gyártottam, utóbbihoz kapott adag nagy része sajnos megbuggyant a melegben :( ). Úgyhogy most résen vagyok :)
Kb. egy hete 2 kis üveg ribizlidzsemet sikerült kreálnom, végre olyan ízzel, amire vágytam (párom szerint savanyú, szerintem meg ilyen íze van a ribizlinek :)) Ma elkészült két kis üveg sárgabarack. A világbajnok lekvár... Annyira szuper volt az illata, hogy leírni sem tudom :) Az egyik hagyományos (már amennyire hagyományosnak mondható a Dzsem-fix alkalmazása...), a másik pedig mandulás. Utóbbi ötletét nagy kedvencemtől, Renitől (Az élet napos oldala) nyúltam.

És ami még holnap (azaz ma...) vár: szeder, nektarin, málna ;)

Aztán amim még tervben van: szőlő, lilahagyma, zöldalma-lime, esetleg vegyes erdei gyümölcs, körte, citrus... Csak győzzük megenni ;)

6 megjegyzés:

Kati írta...

Ezekből külön-külön lesz lekvár vagy vegyesen?
Nekem már kifőtt egy adag sárgabarack,most fő a másik fele. Szerintem az összes lekvár közül a legeslegjobb a sárgabarack. A meggylekvárból - ha már lemaradtál a saját főzésről - nekem van bőven. Sütikbe kiváló!

Judyt írta...

Külön-külön. Bár a nektarinhoz írt még vmi számomra ismeretlen anyagot a repcet, de az kimarad és csak natúr lesz. A szederből két kicsit tervezek, az egyiket romaringgal.. És mivel 2 percre volt ma a Lehel tér még bezsákmányoltam áfonyát,meg ribizlit, úgyhogy szerintem egy vegyes erdei gyümölcsös is készül majd... De hogy mikor :O

Moc írta...

Bocs, hogy itt jelzem, - igen, a lekvár-téma cukormentesség okán most momentán nálunk nem aktuális, sajnos :( - de a kapros-túrós receptet sós verzióban hétvégére megsütöttem volna, viszont a linkjével gondjaim akadtak: nem találtam a nosalty-n... :(

Ja és volna egy "vendégfőzéses" felkérésem is majd a számodra...

Judyt írta...

A linket javítittam (lemaradt a végéről a számkód...). Amúgy asztika névre guglizva második találat asszem a Nosaltys receptkönyvem ;)

Vendégfőzéses felékérés? Ki vele ;) (írhatod mailben is az asztalosjudit@gmail.comra)

Moc írta...

Köszönöm a gyors intézkedést!
A mailt küldöm majd...

RP írta...

:D