2011. július 3.

Tavaszi nagytakarítás - nyáron

Mert bizony tavasszal nem volt rá idő a nagy tanulás közepette... :)

Már péntek este elkezdtük a rendezgetést azzal, hogy levittük a szelektíven gyűjtött hatalmas kupacot, és a kiválogatott használt ruhákat. Jó nagy séta volt, ugyanis a mögöttünk lévő szelektív szigeten nem volt papíros konténer. Továbbmentünk egy következőhöz ( merthogy hála a sok jegyzetnek, a csomag legnagyobb részét a papír tette ki...), de a következő szigeten, sőt az azt követőn sem volt... Azóta is nyomozom mi ez az új módi, de még nem találtam róla információt :( Ti tudtok valamit?

Szombaton  berakosgattuk a gardróbunkba a héten vásárolt plusz polcokat, ennek hála a szekrény teljes tartalmával volt tele a szoba... Közben belevetettem magam az ablakpucolásba.. Mivel a párkányokat és a külső keretet több hónapos kosz lepte, órákig tartott a teljes folyamat... Közben ment a mosógép, száradtak a ruhák. A kanapénkat is kitisztítottam, és minden négyzetcentit portalanítottam... Közben párom porszívózott, ágyneműt cserélt, legalább nem kellett mindent egyedül csinálnom. 

Ma sem tétlenkedtem: a takarítás folytatása mellett egy régi tervemet valósítottam meg. Korábban felraktam már kenyerünk receptjét, amit géppel szoktunk, általában hetente megcsinálni. Akkor írtam, hogy amint időm lesz, megpróbálom gép nélkül is elkészíteni. 

Jelentem: a recept - néhány módosítással - kézzel dagasztva és sütőben sütve is működik (bár még ráfér némi kísérletezgetés). Moc kedvéért lentebb olvasható is az elkészítés módja, aki pedig inkább sütizni szeretene, annak örömmel jelentem, hogy a csokis-mogyorós háromszögek receptje is aktiválódott, úgyhogy a bal oldali menüből linkelve ki lehet próbálni ;)

Három magos kenyér - hagyományos módon

A hozzávalókat ugyanazok, mint az eredeti receptnél. 
A liszteket egy tálba szitáltam, majd hozzáadtam a sikért, és jól elkevertem őket. Ezután ment bele a só, a kakukkfű és a három mag ( utóbbiak kb. 1-1 evőkanállal). Beleraktam a tejfölt, majd a meleg vizet és rászórtam az élesztőt (nem bajlódtam futtatással, mamám szerint ha jól gyúrja az ember, úgyis megkel a tészta... :D ). A vízből először csak kb két decit, majd a maradék felet apránként adagoltam hozzá a gyúrás közben. 
Először a kézi robotgép dagasztóját használtam, de mivel nem tudott megbirkózni a feladattal (olyannyira, hogy esélyesen sikerült leégetnem a motort :( ), kézi erőre váltottam. 
Mivel a tészta elég ragacsos volt, fokozatosan lisztet adagoltam hozzá, hol a fehérből, hol a teljes kiőrlésűből, mindig csak picit megszórva a táblát. Ezért aztán nem tudom, mennyi liszt kellett pontosan hozzá. 
Körülbelül 15-20 percig dagasztottam, addig, amíg jó rugalmas nem lett, és végre nem ragadt (nem legyen túl lisztes sem). Közben a sütőt előmelegítettem 50 fokra. Amikor a tészta kész volt, beleraktam egy jénai tálba, de persze bármilyen tál alkalmas a célra. Lekapcsoltam a sütőt, és középre beraktam a tálat. Az olvastam, hogy kb duplájára kell megkelnie, ez nagyjából 40 percet igényelt. 
Akkor kivettem, a tésztát ismét átgyúrtam, nagyjából 10 percig. 
Újra 50 fokos sütő, lekapcs, újabb kb. 30 perc. Amikor másodjára is megkelt a tészta, ruhákba bugyoláltam, és a sütőt kb. 230 fokosra melegitettem. Majd tészta (jénaistól és pici olajjal megkenve) be, jöhet a sütés. 30 percig sült 200 fokon, aztán lejjebb vettem 150 fokra és még kb 15 percig sütöttem. Talán picit hamarabb le lehetett volna kapcsolni, de teljesen jó lett a kenyér, csak kicsit vastag lett az alja (teteje :)). Legközelebb lentebb rakom majd a legalsó szintre. Hajrá!

1 megjegyzés:

Moc írta...

Köszi Asztika, isteni figyelmes vagy, kipróbálom!
És nem mintha vigaszra szorulnál ez ügyben, hiszen a takarítás eredménye önmagában mindent feledtet, de képzeld, én is ezen a hétvégén nagytakarítottam, ugye - még leírni is félelmetes- február óta először...