2011. október 29.

Mission accomplished... avagy első macaronjaim ;)

Én és a macaronok... első találkozásunk nyár végén történt... Európa túránkon... Párizsban... a Ladurée-ben... :) Igaz korábban - már amennyire korábban van a pár hónappal ezelőtt - kolleganőm mesélt róluk, de akkor még nem keltették fel az érdeklődésemet. Később, amikor egy családi hétvégére aprósütiket akartam gyártani, felfedeztem pár receptet Reni blogján. Amikor megláttam, hogy első lépésben napokig kell tojásfehérjét pihentetni, azt gondoltam "Ki az az őrült, aki ennyit tökölődik egy süteményért...?!".

Jelentem beléptem az "őrültek" táborába. Méghozzá egészen extrém őrült módon... A mandulalisztet 11 - mármint este 11 - órakor álltam neki szitálni, és majdnem hajnali kettőt ütött az óra, amikor izgatottam guggoltam a sütő előtt, figyelve hogy növekednek ezek az apró korongok... Ezt csak az tudja átérezni, aki hasonlóan megszállott valami iránt. Mint ahogy azt a boldog érzést is, amit az első macaron tányérra helyezésekor és megkóstolásakor élhettem át... Kicsike konyhámban az éjszaka közepén ;)

Mióta francia földön először kóstoltam ezt a finomságot, játszadozom a gondolattal, hogy megpróbálkozom egyszer a sütésével is. Mostanáig sem időm, sem energiám nem volt rá, de a héten olvastam, hogy épp zajlik a 45. VKF! Régebben is bele-belefutottam egy-egy fordulóba (legutóbb akkor, amikor Reni volt a házigazda), de vagy a téma nem fogott meg, vagy időnek voltam hiányában... Most viszont épp rá voltam kattanva a sütőtökre (lásd kettővel korábbi bejegyzés), így két régi vágyamat valósítottam meg egy füst alatt: macaront sütöttem, és "pályáztam" a VKFen :) Méghozzá - a témának megfelelve - sütőtökös macaronnal:Hozzávalók:

50 g tojásfehérje (nekem több mint egy hete pihent a hűtőben)
100 g mandulaliszt*
70 g porcukor
10 g cukor

15 g sült sütőtök
5 g barnacukor

A tököt már előző nap megsütöttem (200 fokra előmelegített sütőben, alufóliával bélelt tepsiben, kb. 2 óra alatt). 

A macaronhoz felvertem a tojásfehérjét, majd hozzáadtam a cukrot és egy kis kurkumát színezőanyagként*. Egy külön tálban összekevertem a mandulalisztet és a porcukrot, majd a keveréket átszitáltam egy másik tálba és hozzáadtam a tojásfehérjéhez. A masszát habzsákba töltöttem és kis korongokat formáztam egy sütőpapírral bélelt tepsibe ( elvileg 3 cm-esnek kellett volna lennie, de nekem sajnos nagyobbra sikerültek kicsit). Egy órát pihentettem őket.

Ezalatt pépesítettem a tököt és összekevertem a cukorral. Előmelegítettem a sütőt 175 fokra.

Amikor lejárt a pihenőidő beraktam a korongokat a sütőbe és kb. 5 percig sütöttem őket. Aztán lejjebb vettem a hőfokot kb. 125 fokra és kinyitottam kicsit a sütő ajtaját. Így sült tovább kb 7 percig, majd további 4-5 percig csak alulsütéssel. Miután megsültek, és hűltek kicsit megkentem őket a sütőtökös krémmel.

* köszönöm a beszerzési segítséget ;)

2 megjegyzés:

Kati írta...

Hááát... Bámulom az elszántságodat!

Edina írta...

Mi az a VKF???