2011. október 20.

Tökös pite
Arról nincs tudomásom, hogy kiskoromban mennyire voltam barátságban a sütőtökös bébiételekkel, azt viszont tudom, hogy az elmúlt huszonévben nem kerültünk túl közel egymáshoz :)

Így volt ez egészen addig, amíg egy főzős műsorban nyomon nem követtem egy ínycsiklandozó sütőtökkrémleves elkészülését, tálalását és elfogyasztását. Mivel épp szezonja volt, pár nap múlva már én is kóstolhattam a levest, és ezzel együtt foghattam kezet először (vagy újra?) a sütőtökkel.

Sajnos párom – enyhén szólva - nem rajong iránta, így aztán elég ritkán kerül az asztalunkra. Most viszont, hogy egyre több helyen látom a gyönyörű, narancsos színben pompázó sült tököt, és olvasom napról napra a sütőtökös recepteket kedvenc gasztro-bloggereim oldalán, újra kedvet kaptam egy kis kísérletezésre.

Sokat hallottam az elmúlt években a párom nagymamája által készített tökös pitéről, azonban a sors úgy alakította, hogy nem volt, és sajnos már nem is lesz lehetőségem megkóstolni a legendás süteményt… Arra gondoltam viszont, hogy megsütöm úgy, ahogy én elképzelem ( természetesen közel sem azzal a céllal, hogy „A” tökös pite helyét átvegyem ;) ).

A feladat több szempontból „kihívás” volt számomra: egyrészt soha nem sütöttem még tököt, másrészt soha nem készítettem még pitét…

Így aztán először ( bármennyire nevetségesnek tűnhet a gyakorlott olvasók szemében ) utánaolvastam a töksütési fortélyoknak. Nah, hát találkoztam legalább tíz féle verzióval ( különböző vágási eljárás, előmelegített, vagy nem előmelegített sütő, aláöntött víz, vagy alufóliával bélelt tepsi, és a sütési hőmérséklet 150-220ig terjedő mindenféle skálája… ). Úgyhogy vettem egy nagy levegőt (és egy nagy kést), összevágtam ahogy sikerült, kikanalaztam, ahogy sikerült, bekapcsoltam a sütőt a skála középső értékére és előmelegedett, amennyire tudott… Mondanom sem kell: a tök csudaszépre és nem mellesleg isteni finomra sült ;) Olyannyira, hogy kis híján nem maradt elég alapanyag a süteményhez…

Másnap délelőtt folytatódott a művelet. Addigra megnéztem jó néhány pitereceptet és megállapítottam, hogy alapja szinte minden esetben ugyanaz az omlós sütemény, amiből a linzer készül. Mivel dióval akartam kombinálni, annyit variáltam az alaprecepten, hogy a liszt egy részét darált dióval helyettesítettem. A tésztát, miután összeállt, hűtőbe raktam és csak délután folytattam a műveletet.

Szerettem volna olyan tipikus – amerikai – pitét sütni, fodros, díszes széllel, vagy rácsos mintával, de az alap annyira volt elég, hogy egy gyümölcstorta formát kibéleljek vele. Amíg sült – azaz kb. 10 percig – a kiszedegetett tököt összekevertem a barnacukorral, adtam hozzá egy kis reszelt szerecsendiót, és belekevertem a tojást; illetve durvára daráltam, majd megpirítottam egy nagyobb marék diót.

A kisült tésztára előbb a diót szórtam, majd egyenletesen eloszlattam rajta a tökös keveréket.

A nehezebb feladat kb. másfél óra múlva következett, amikor (40 percnyi) sülés, illetve hűlés után megpróbáltam kiszedni a sütit a formából. Ehhez először tepsit raktam a forma tetejére és egy jól irányzott, gyors mozdulattal átfordítottam rá – fejjel lefele - a tortát. Ezután pedig sikeresen tönkretettem, mivel az újabb fordítást már nem bírta elviselni a tészta és a pereme végig lehullott… Úgyhogy mentettem, ami menthető: négyzetekre szeltem a sütit ;) (és felírtam kívánságlistámra egy piteformát ;))

/recept aktiválódott, oldalt a menüből elérhető/

4 megjegyzés:

Kati írta...

Hááát, azért megkóstolnám, bár "a tökös pitét" amúgy én sem szeretem. Lehet, hogy a fiaim ezért nem rajonganak érte??? A sült tököt amúgy szeretem magában. Sok sikert a kísérletezésekhez!!!

Moc írta...

Nagyon jól hangzik! Tőlem már rendeltek is egy adagot, mondván hogy "ilyet te is csinálhatnál.." ;)

Judyt írta...

Akkor hajrá: a recept aktiválódott, oldalt megtalálod a linket ;)

Moc írta...

Igen, láttam...köszönöm! Egyébként ma lesz a napja, mert tegnap haladékot kértem rá...
Szóval hiába késem le a meseblokkot, és robotolok itt napestig,tehát szó szerint "mese nincs": de ma ezt meg kell ezt sütnöm Cs.-nek máskülönben következmények lesznek :)!