2011. december 13.

Asztalt paradicsomos kiflik

Atti újfent külföldön, így újra olyan hozzávalókhoz nyúlhattam, amik nála a sor végén kullognak :)

Épp pár napja gondolkoztam azon, hogy az elmúlt hónapokban mennyi új dolog került be a konyhámba, amiről korábban nem is hallottam. Így ismertem meg tavasszal a medvehagymát, később a kurkumát, vagy a kardamomot, nemrég a tonkababot (erről egy következő bejegyzésben írok majd)... most már tudom mi az a ganache, vagy éppen a konfitálás, na és persze a macaron ;)  

Hasonlóképp pár hónapja kóstoltam először aszalt paradicsomot és rögtön beleszerettem :) Sajnos az akkor készült finomság is csak nekem ízlett igazán, így sokáig váratott magára egy újabb forduló, de asszem megérte várni ;)


Hozzávalók kb 8 kiflihez:
fél dl szobahőmérsékletű tej
1 dl langyos víz
1 tk. só
1 tk. (fél csomag) szárított élesztő :)
1 nagy csipet cukor
25 dkg liszt
1-2 gerezd fokhagyma
7 dkg aszalt paradicsom
5 dkg puha vaj
szárított oregano, bors ízlés szerint








Elkészítés:

Én a tésztát a kenyérsütő gépemben dagasztottam, így kicsit gyorsabb és egyszerűbb volt a folyamat :) Ennek hiányában a tejet a vízzel összekeverve lassú tűzön melegítjük kicsit és felolvasztjuk benne a vajat. Néhány evőkanálnyit kanalazunk belőle egy kis tálba, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt. Közben a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, illetve a borsot, oreganót ízlés szerint (én provance-i fűszerkeveréket őröltem bele kb egy teáskanálnyit, de utóbb már többet tennék hozzá ;)). Ha kész hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejes keveréket, majd jól összegyúrjuk (én egy korábbi alkalommal a kézi habverő dagasztó rúdját használtam, de biztos vagyok benne, hogy kézi erővel is működik a dolog ;)). Ez kb 8-10 percet vesz igénybe. Ha kész becsomagoljuk konyharuhába és meleg helyre (akár 50 fokra melegített sütőbe) tesszük és kelesztjük addig, míg duplájára kel. 




Közben bőven van időnk összekutyulni a maradék hozzávalókat. Én olyan paradicsomot használtam, ami előbb meg kellett puhítani (zacskós, így forrásban lévő vízben kell áztatni kb 5 percig, de közben már le lehet kapcsolni a tűzhelyet), de ha olajban eltett típust használunk, azt le kell csöpögtetni mielőtt felhasználjuk. Ha kész nagyon apró darabokra vagdaljuk, vagy aprítógépbe vagdaljuk és összedaráljuk. Hozzákeverjük a puha vajat, belenyomjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket, esetleg sózzuk, borsozzuk, ha szükségesnek ítéljük. 


Ha a tészta megkelt - kb. egy óra alatt - lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk kicsit, majd hozzágyúrjuk a paradicsomos keveréket. Apránként lisztezzük, hogy ne ragadjon, majd egy kb 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. A kört cikkekre - 8 dbra - vágjuk. A cikkeket a hosszabb oldalunknál indítva feltekerjük és a végén kiflivé formázzuk.

A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és kissé felvert tojással megkenjük őket. Ezután mehetnek is a sütőbe, amit akkor kapcsolunk be 200 fokra. Amíg bemelegszik a kiflik újból szépen megnőnek, majd a kívánt hőmérsékletet elérve kb 15-20 perc alatt megsülnek (vigyázni kell, hogy ne égessük meg a paradicsomot, úgy, ahogy nekem sikerült kicsit :D).

3 megjegyzés:

Kati írta...

Megint egy szépség :)

Moc írta...

Fúú, ez durván hangzik!Olasz-kaja imádóként megdobogtatta a szívemet megint! Erről jut eszembe, ehelyütt is köszönöm a cantuccini-recepteket..

GasztroReni írta...

Szió, megsütöttem 4gyerek játéka alapján :)
http://gasztroreni.blogspot.com/2012/02/aszalt-paradicsomos-kiflik-jatszasibol.html