2011. december 6.

Keksz-kavalkád

Pár hete munkába menet rádiót hallgattam, így fültanúja voltam, amikor Rákóczi Feri advent első vasárnapjára tekintettel ajándékot osztogat kollegáinak. A meglepi egy-egy, kekszekkel teli karácsonyi doboz volt, aminek annyira örültek a megajándékozottak, hogy szinte láttam a fülig érő mosolyt az arcukon. Mostanában amúgy is "trendi" gasztroajándékokkal halmozni az ismerősöket, úgyhogy el is raktároztam az ötletet, várva a megvalósítás lehetőségére.

Nem kellett soká várni, ugyanis az elmúlt hetek tanulásos napjai után (amiket szerencsére siker koronázott, így már dupla szakvizsga tulajdonos vagyok ;)) végre egy egész hétvégét a konyhában tölthettem :) Okot pedig a már már hagyományossá váló jogászos talink adott, amit Mikulás-nap környékén szoktunk megtartani - ezúttal hétfő este került rá sor.

Péntek este sajttortát gyártottam, másnap párom szüleinek érkezésére várva sonkás kifliket, oreganós rudacskákat, petrezselymes csirkét készítettem. Vasárnap délelőtt még gyorsan összedobtam egy zellerkrémlevest, aztán este eljött a kekszsütés pillanata is :)

Íme a végeredmény:



Nagyon pontosan sikerült kiszámolnom a szükséges mennyiségeket, ugyanis mindössze 5 db diós keksz maradt itthoni fogyasztásra, és egy kis kreatívkodós fotózásra ;)


És ami a dobozba került:

Gyömbéres keksz

Hozzávalók: 10 dkg liszt, fél kk. szódabikarbóna, fél kk. sütőpor, 5 dkg cukor, 5 dkg puha vaj, 2 ek. méz, 1 tk. őrölt gyömbér, fél-fél kk. fahéj és szegfűszeg, tojásfehérje a kenéshez

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A lisztet, a szódabikarbónával és a sütőporral összekeverjük, majd hozzáadjuk az előre elkevert fűszereket és a cukrot. Összemorzsojuk a puha vajjal, majd hozzáadjuk a mézet és tésztát gyúrunk belőle. A masszából gombócokat formázunk, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatunk, majd koronggá lapítunk. Mielőtt a sütőbe tolnánk megkenjük őket a tojásfehérjével, majd 8-10 perc alatt készre sütjük. 
Vigyázni kell, mert a teteje lassabban barnul, és ha nem figyelünk, akkor az alja túlságosan megég!
Diós keksz

Hozzávalók: 12,5 dkg liszt, 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, fél kk. sütőpor, egy csipet só, 1 tojás, 12,5 dkg darált dió, egy kisebb marék dió a díszítéshez, tojás a kenéshez

A sütőt 180 fokra melegítjük.
A lisztet a sütőporral és a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk az összes hozzávalót és jól elkeverjük, hogy egynemű masszát kapjunk belőle. Ismét gombócokat formázunk, amiket a fent leírt módon a tepsibe sorakoztatunk és kilapogatunk. A tetejükre akár felezett, akár durvára darált diót szórunk, majd megkenjük a felvert tojással. Kb 10-12 perc alatt megsütjük.


Narancsos-csokis tallér

Hozzávalók: 10 dkg tejcsoki, 5 dkg narancsos étcsokoládé, 12,5 dkg liszt, 1-2 dkg cukrozatlan kakaópor, 1 kk. szódabikarbóna, 1 kk. sütőpor, 10 dkg cukor, 12,5 dkg puha vaj, egy narancs

A sütőt 175 fokra melegítjük elő.
A tejcsokit gőz fölött megolvasztjuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és a kakaóporral. A narancs héjából reszelünk bele valamennyit (kb. a felét). Egy külön tálban robotgéppel összekeverjük a cukrot és a vajat, majd fakanállal hozzákavarjuk az olvasztott csokit és a lisztes keveréket. A narancsnak kifacsarjuk a levét, és adunk a masszához belőle, de csak annyit, hogy az állaga ne nagyon változzon. A narancsos csokit apró darabkákra tördeljük és azt is hozzákeverjük a masszához. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a tésztát teáskanálnyi mennyiségekkel úgy, hogy legyen közöttünk 3-4 cm távolság (később meg fog nőni!). 
Kb. 10 percig sütjük, majd kivesszük a sütőből a tepsit. 
Várni kell, hogy hűljön kicsit, különben széthullik a keksz!

8 megjegyzés:

Kati írta...

És a visszhang?

Moc írta...

Nagyon örültem ennek a bejegyzésnek nemcsak a 2. sikeres SZV miatt, hanem a kekszek miatt is... :)
azokat nagyon szeretem.
Feltétlenül ki fogom próbálni karácsonykor ezeket! Szerintem az olaszok a kekszek/teasütik legnagyobb mesterei, azon belül is a cantuccini abszolút favorit... nincs jó cantuccini házi recepted?

Kinga írta...

Meg se említed, hogy milyen jó kis szorgos segéded volt :( ?

Judyt írta...

Nem merek kérdezgetni, mert úgy vagyok vele, hogy ha finom, akkor majd mondják. Ha meg rákérdezek, akkor arra sokan nem merik a negatív kritikát mondani :)

Igen, Kinga rengeteget segített. Szégyellem is, hogy nem írtam róla, de a bejegyzés is kutyafuttában készült :S A segítséget ezúton is köszönöm!

Boldogság vár :) írta...

Nyamm :) Jól néz ki a keksz :)
Vittem a receptet :)

Jó szerencsét ;)

Judyt írta...

Nah, örülök, hogy ezúttal nem kerültél spamok közé ;) És ez a "nyamm"... pont két napja néztem, kb negyedjére.... ;)

Boldogság vár :) írta...

Ezek szerint a látvány alapján a véleményem nem változik :D:D:D

Kovácsék írta...

Micsoda ötlet, kekszet ajándékba....biztosan mindenki nagyon örült neki. Vagyis én tutira örültem volna!!!;)