2012. január 19.

Bananászos pite


... ahogy Hugi elkeresztelte a banános-ananászos pitémet.

Pár hónappal ezelőtt csináltam először pitét. Már akkor is szerettem volna, ha külalakra is pite formát ölt a sütemény, és pite forma alatt az amerikai filmekben látott szépségeket értem. 

Sajnos a gyümölcstorta forma erre a célra nem volt alkalmas, azonban a karácsonyra kapott, kivehető aljú már annál inkább. És bár újévi fogadalom az édességek csökkentése is, nem bírtam ki, hogy ne teszteljem az új szerzeményt...

A töltelék ötlete Stahl Judittól jött, valamelyik nyári lapszámban (igen, RP, lehet nevetni...;)) készített hasonló rétest. Azt nem tudom, hogy a rétes mennyire volt finom, de a pite szerintem nagyonis az lett. Én szinte minden formájában szeretem a gyömbért (különösen szusizáskor :)), ezért került bele jócskán, frissen reszelve és őrölve is. Aki nem ilyen nagy rajongó, nyugodtan elhagyhatja.



Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
20 dkg hideg (!) vaj
10 dkg cukor
1 tojás
fél kk. őrölt gyömbér


A töltelékhez:

2-3 banán
1 ananász
kb 1 ek reszelt gyömbér
1 kisebb tojás




Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Ehhez egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, az őrölt gyömbért. A tojást szétválasztjuk, a sárgáját a keverékhez adjuk, a fehérjét félretesszük.
Ezután a hideg vajat is beledaraboljuk a tálba és a lehető leggyorsabban összegyúrjuk a hozzávalókat. A tésztát fóliába csomagolva hűtőben pihentetjük 10-15 percig.

Ezalatt megpucoljuk és darabokra vágjuk és egy másik tálba tesszük a gyümölcsöket, ha gyömbért is szeretnénk a sütihez, azt is megpucoljuk és belereszeljük. Botmixerrel pépesítjük a gyümölcsöket (ennek hiányában poharas mixerben, vagy az ananászt apróra vágva, a banánt villával összetörve elkeverjük) és hozzákeverjük a tojást.

Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra. A tésztát kivesszük a hűtőből, és enyhén lisztezett táblán kb. 26 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle (a tészta először kemény lesz, de kézmelegre hamar nyújthatóvá válik. Ha ragadna kicsit lisztezzük, vagy fólia alatt nyújtsuk tovább), majd a nyújtófa segítségével fektessük bele a piteformába. Ha túl bonyolultnak tűnik ez a folyamat, akkor csinálj egy hengert a tésztából, vágj belőle ujjnyi vastag köröket, ezeket sorakoztasd a forma aljába, majd nyomkodd őket össze.

A tésztát szurkáljuk meg villával, majd terítsünk egy sütőpapírt rá, végül borítsunk bele rizst, szárazbabot nehezéknek. Tegyük a sütőbe és süssük 10 percig. Vegyük ki, szabadítsuk meg a nehezéktől és a papírtól, majd süssük tovább 5 percig.

Ezután kerül bele a töltelék, és sül további 20 percig a sütemény kicsit csökkentett fokozaton (kb 180 fok). A tészta szélét érdemes megkenni kicsit felvert tojásfehérjével, hogy ne piruljon meg túlságosan.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Nekem tetszik nagyon, nagy pite-rajongó vagyok:) A gyümölcsös fotó csodaszép lett:)

Csöpi írta...

Ínycsiklandozó sütike :D