2012. január 23.

Répatorta



ivanfoto.hu

Újdonsült kedvenc boltomban egy korábbi látogatásomkor vetettem szemet egy zacskó marcipán répácskára. Már akkor tudtam, hogy egyszer a kosaramban - és egy répatorta tetején - fog landolni :))


Ilyen sütit pár évvel ezelőtt ettem először, kolleganőm jóvoltából. Előtte sosem mertem megkóstolni, mert valahogy nem bírtam elképzelni a répa ízét egy süteményben. Mint ahogy a sajttortát sem mertem eleinte bevállalni... mostanra e két sütemény a kedvenceim között szerepel :)



Ehhez képest évekig nem szántam rá magam, hogy megsüssem.  Ilyenkor (mármint miután rászánom magam és érzékelem a különbséget), verem a fejem a falba... Hiszen a végeredmény sokkal természetesebb és finomabb, mint pl. a Mekis partnere, a hozzáadott tartósítók- és állagjavítók hiányáról nem is beszélve.... Ráadásul egyáltalán nem bonyolult elkészíteni, sok időt, munkát sem igényel (csak a pihentetések miatt hosszadalmas elkésziteni). Ha pedig sikerül ilyen marcipánokat beszerezni, látszatra is a boltival vetekednek. Úgyhogy hajrá! ;)


Hozzávalók (egy 26 cm-es tortaformához):
A tésztához:
10 dkg teljes kiőrlésű liszt
5 dkg liszt
15 dkg barnacukor
1 púpos tk sütőpor
1 mk fahéj, késhegynyi gyöbér, pici szegfűszeg
225 g reszelt sárgarépa
125 g durvára darált dió
1,3 dl olaj
2 tojás
1 narancs reszelt héja

A mázhoz:
10 dkg krémsajt
12,5 dkg mascarpone (lehet ehelyett is krémsajt)
20 dkg porcukor (volt,de ez is sok kicsit...)

kevés vaj, liszt a tepsi kikenéséhez


Elkészítés:
A tésztához lereszeljük a répát és összekeverjük a durvára darált (vagy késsel apróra vágott ) dióval. Egy tálba szitáljuk a liszteket, hozzáadjuk a sütőport és a fűszereket, a reszelt narancshéjat.
A tojásokat habosra verjük, beleöntjük az olajat, majd a répás keveréket, végül gyorsan összeforgatjuk a lisztes keverékkel is. A masszát egy kapcsos tortaformába tesszük és 180 fokra előmelegített sütőben kb 25-30 percig sütjük.

Ha kész, a formában hagyjuk hűlni kb. 30 percig.

A máz hozzávalóit elkeverjük, és ráöntjük a kihűlt - még a formában lévő* - tésztára. Kicsit rázogatjuk, vagy kanállal elsimítjuk, hogy egyenletesen fedjen. A tortát formával együtt betesszük a hűtőbe és hagyjuk, hogy megdermedjen a teteje (ez legalább fél óra, de minél tovább hagyjuk, annál jobb).

Végül díszítjük marcipánnal, vagy esetleg darált dióval, mandulaszeletekkel. Maradhat torta alakban, én kb. 5x5 cmes szeletekre vágtam.

* Nekem direkt az volt a cél, hogy csak a tetején legyen máz. Ha valaki a torta oldalát is akarja fedni vele, akkor forma nélkül kell vele beborítani.

4 megjegyzés:

Dorci írta...

Eklőször is a kép fántásztikus, másodszor a recepted tök egyszerű, én mindig valamiért sokkal bonyolultabban csináltam, és harmadszor, mondd meg azonnal hogy honnan van az a deszkád?

Judyt írta...

Ööö, deszka? :O Hát ha a második képre gondolsz, az egy faládán készült :D A láda pedig oto műtermében van, de kb zöldségestől beszerezheteő ;) Örülök, hogy tetszik!

Moc írta...

Kedvet kaptam én is a répatortához! Annyira jók ezek a fotók, és olyan lelkes vagy, hogy ez átragad a kevésbé édesszájú olvasóra is...

Kriszta írta...

Készülök egy ideje én is sütni. A kedvenc pékségemben isteni répatortát árulnak, sajnos csillagászati összegért. Ez nagyon guszta.