2012. február 1.

Burgundia - Chablis, Beaune


Ismét jogszabályokba temetkeztem, igy aztán nem sok időm jut nehogy fotózgatni, de sütni-főzni sem :(    Reni viszont nemrég közzétette Burgundi marharagu receptjét, ami rögtön felidézte bennem a néhány hónappal ezelőtti európai utunkat... És mivel kint is épp rekordsebességgel csökken a hőmérséklet, késztetést éreztem, hogy felelevenitsek egy kis napsütést ;)

Ahogy arról már korábban irtam, Európa túránk a nevezetességek megismerése mellett a helyi finomságok tesztelését is jelentette számomra. Igy kóstoltam többek között cseh söröket, edámi sajtot (füves sütit :P) és belga csokit...

Franciaországba érve két célom volt: macaront enni és megismerni a Julie&Juliában olllly sokat emlegetett Beauf Burgignont. Párizsban eltöltött napjaink alatt erre sajnos nem volt lehetőség, ott túlnyomórészt hideg élelemmel kellett beérnünk (na nem mintha annyira szenvedtünk volna a baguettek, croissanon, macaronok mellett ;)), ezért külön öröm volt a Burgunidai borvidéken megejtett vacsoránk.
A vidéket egyébként Atti kivánságára ejtettük útba, ő választotta ki a - főleg borászati szempontból - meglátogatandó településeket:  Chablist és Beaune-t. Rám az egész utazás során nagyobb hatással voltak a kisebb, nyugisabb városkák, mint a nyüzsgő, emberekkel teli metropoliszok. Nem volt ez másképp a e két városban sem.

Mindkét helyen gyönyörű időt fogtunk ki és a chablisi utazási irodában sok-sok információval láttak el a megtekintésre érdemes nevezetességekről, és a borkóstolásra alkalmas pincékről. Sajnos ez a város csak átmeneti pihenő volt, igy bő egy óra nézelődés után betértünk az egyik pincébe. Jól sikerült a választás, ugyanis a tulaj a francia mellett angolul és németül is beszélt (ami szerintem ritkaságnak számitott francia honban, főleg egy kisvárosban). Ráadásul nagyon készséges volt, és viszonylag rövid, ám annál több érdekes információt magába rejtő előadást tartott nekünk a borvidékről. Elmagyarázta a különböző területek jellemzőit, megtudtuk mi a különbség a Premier és a Grand Cru, nameg a Petit Chablis között, és persze volt lehetőség az különböző borok kóstolgatására is ( legalábbis nekem, hisz Atti vezetett ;)). Be is raktároztunk néhány üveggel, és folytattuk utunkat. Gyönyörű tájakon autóztunk! Meg is állapitottuk, hogy ezek a franciák bizony tudtak helyezkedni...


Következő állomásunk a vidék - helyiek szerint nem eléggé ismert  - "fővárosa", Beaune volt. A tervek szerint innen másnap még betértünk volna Dijonba, ám erre technikai akadály - konkrétan az autó kipufogójának leszakadása... - miatt nem volt lehetőség (öröm az ürömbön, hogy szépséges és hangulatos városkában robbantunk le, ahol ráadásul három autószerviz is elérhető volt, igy még érkezésünk estéjén igéretet kaptunk arra, hogy az autóval legkésőbb másnap este folytathatjuk utunkat).

A nagy izgalom után ránk is fért a kikapcsolódás, ezért eldöntöttük, hogy a napot egy éttermi vacsival zárjuk. A kiszemelt helyen elég nagy volt a választék, bár én egy mukkot sem értettem belőle francia étlapról lévén szó. Pontosabban eeegy mukkot megértettem és ez természtesen nem volt más, mint a Boeuf Bourguignon... Mondanom sem kell, nem volt kérdés mit rendelek ;) (a menü többi részét kb találomra választottuk, bár Atti gimis francia tudásának köszönhetően a csigákat sikerült kiszűrnünk...) Az eredmény nem okozott csalódást.  Bár összehasonlitási alapom nincs, de az elfogyasztás után joggal mondhattam, hogy "Nyamm"!

Gasztrománkodásunk itt nem ért véget. Másnap ugyanis a város boltocskáit és pincéit járunk, igy kósoltva - ismét egy szuper pincében egy kedves tulajjal - beaune-i borokat...

 
macaronokat....

újabb baguetteket...


Ha választanom kellene, hogy hol ettem a legfinomabbakat, akkor bizony a burgundiai borvidék dobogós helyen lenne ;) De persze csak az olasz szomszédok után... :P  (az ott átéltekről egy későbbi bejegyzésben mesélek majd, feltéve, hogy nem bánjátok az ilyen beszámolókat...)

1 megjegyzés:

Moc írta...

Csodás beszámoló! És nemhogy bánni nem bánom ezeket, de szépen kérlek, hogy majd vizsga után minél előbb tedd közzé az olasz verziót, merthogy szerencsére nagyon is érintett vagyok ebben a témában :)))