2012. február 12.

Ruccolás lencsesaláta, fetasajttal

Ismét egy olyan recept, ami az emlékeimben élt mostanáig... Úgy látszik most ilyen emlékekből alkotós korszakom van :) Ezt a receptet anno egy magazinban olvastam, sőt igazából a receptig nem is jutottam, így a címen kívül semmire nem emlékszem belőle. Közeledve szilveszterhez elhatároztam, hogy ezúttal ilyen formában fogom az újévi lencsét elfogyasztani. A magazint viszont hiába kerestem égre-földre, sehol nem találtam meg :( Úgyhogy az új év első napján maradt a lencsekrémleves (remélem hasonló szerencsét hoz, mint a tavalyi :P)
Múlthéten ismét lencsét kívántam meg, és persze újból áttúrtam a lakást a receptért... újból sikertelenül :( Gondoltam kitalálom én magamtól milyen lehetett az a saláta, vagy ha nem is ilyen volt, akkor kitalálok valamilyet :)

A végeredmény nekem ízlett frissen, kicsit melegen, de aztán pár óra múlva a hűtőből kivéve, jobban összeérve is. Úgyhogy lehet választani ;)Hozzávalók:

100 g lencse (egy éjszakára vízben áztatva)
100 g ruccola saláta
70-80 g fetasajt
kb. 4 ek. olívaolaj
1 liter víz
2-3 babérlevél
4-5 szál petrezselyemzöld
1 kisebb fej hagyma

Elkészítés:

A beáztatott lencsét lecsöpögtetjük, a hagymát megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, a petrezselyemzöldet is felaprítjuk.
Az hagymát olajon üvegesre pároljuk, majd rászórjuk a lecsöpögtetett lencsét, és felöltjük a vízzel. Sózzuk, borsozzuk, beledobjuk a babérleveleket és az apróra vágott petrezselyemzöldet. 
Fedő alatt, lassú tűzön addig főzzük, míg a lencse megpuhul (de nem fő szét!), ez kb 20-30 perc.
Közben a ruccolát megmossuk, lecsepegtetjük és egy tálba szórjuk. Az olívaolajat fokozatosan ráöntjük és összeforgatjuk vele (nem biztos, hogy kell annyi, ami a receptben van). Ha a lencse kész, leszűrjük és kiszedjük belőle a babérleveleket, majd összeforgatjuk a salátával.
Végül fetasajtot morzsolunk rá és már kész is van.

Nincsenek megjegyzések: