2012. április 21.

Blogkóstoló: medvehagymás-ricottás minibatyuk

Jópár hete részt vettem egy játékban, amit 4Gyerek kezdeményezett, és aminek lényege, hogy a nekünk sorsolt blogról meg kell csinálni egy receptet. A játék annyira sikert aratott, hogy újabb forduló került meghirdetésre. Ezúttal a rendszer számomra Makacska konyháját dobta. Sajnos az elmúlt hetek annyira mozgalmasak voltak, hogy a recept kiválasztására is csak pár napja tudtam időt szakítani. 

Végül döntésem az olajbogyós párnácskákra esett (a kelttészta amúgy is mániám mostanában). Gondoltam két legyet ütök egy csapásra, úgyhogy az eredeti recepten variáltam is kicsit és az olajbogyós töltelék helyett (amit egyébként is csak én szeretek :P) egy medvehagymás verziót készítettem, ezáltal legalább sikerült felhasználnom a pár napja hűtőben raboskodó és szabadidőmre váró leveleket. Sajnos az épp aktuális kötött étrendem (érts: diéta :P) miatt kóstolgatnom nem lehetett, de a tesztelők visszajelzése alapján fincsi lett a végeredmény ;)


Hozzávalók:

20 dkg liszt
2 dkg élesztő
1 kk. cukor
fél tk. só
2 ek. olaj

200 g ricotta
50 g parmezán
1 csokor medvehagyma
só, bors

Elkészítés:
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt 20 ml vízben a cukorral. Közben átszitáljuk a lisztet, elkeverjük a sóval, majd hozzáöntjük az élesztőt és az olajat. Folyamatosan adagolunk még hozzá vizet, amíg rugalmas, jól gyúrható tésztát kapunk belőle (kb. 50 ml). Lefedjük, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük.

Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a ricottát egy tálba tesszük, belereszeljük a sajtot. A medvehagymát felaprítjuk és hozzáadjuk a keverékhez. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Berakjuk a hűtőbe 10-15 percre.

A tésztát enyhén lisztes nyújtótáblán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk, majd 5-6 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A köröcskék közepére adagolunk a töltelékből egy-egy kis gombócot és a tésztát három oldalról összecsípjük (piramis alakba).

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, olajjal megkenjük és 150 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

3 megjegyzés:

Kati írta...

Igazán modom szebbek lettek mint az enyémek:) Ki kell próbálnom a te töltelékeddel is:)

Kati írta...

Tanúsíthatom: igen finomra sikeredett.

Nyammm írta...

Nagyon jól néznek ki, szuper a fotó is:)