2012. április 15.

Chole, avagy csicseriborsó curry


Az indiai főzöcskézős napon sikerült egy másik étel elkészítését is megtanulnom. Mivel erről Richa már hetekkel korábban mesélt, előző este beáztattam egy adag borsót, hátha sort tudunk rá keríteni. A biryani és a közben készülő répatorta elég sok időt és energiát elvett mindkettőnktől, főleg, hogy az előző napok sem punnyadással teltek. Láttam, hogy Richa is elfáradt, de Atti unszolására (nameg mert korábban sosem csináltam csicseriborsót, így emiatt is érdekelt a recept) rákérdeztem, hogy megcsinálhatnánk-e ezt is. Ő aztán, mondván úgyis hamar megvan, kedvesen igent mondott. Később nem győztem mentegetőzni, ugyanis mint kiderült (kukta hiányában) nem elég az eredetileg tervezett 20-30 perc az elkészítéshez...  :)

Ajánlom ezt a receptet minden kedves vega ismerősömnek, így különöse Moc-nak és Klárinak ! ;)


Hozzávalók:

150 g csicseriborsó (előre áztatva legalább egy éjszakán át)
2-3 ek. olaj
1 tk. kömény (egész)
10-15 szem feketebors (egész :))
2-3 kisebb babérlevél
1 nagyobb vöröshagyma
1 tk. paprika (mi ezúttal is szegedire cseréltük a chilit)
1 tk. kurkuma
1-2 tk. só
1 ek. gyömbér-fokhagyma paszta (vagy 4 gerezd fokhagyma és kisujjnyi reszelt gyömbér)
2 paradicsom
2 tk. chana masala (csicseriborsó fűszerkeverék, ázsiai boltban kapható)
2 ek. friss, aprított korianderlevél

 Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, a paradicsomot szeletekre vágjuk.

Az olajat magas lángon felforrósítjuk, majd beletesszük először a hagymát, és takarék lángon pároljuk kicsit fedő alatt (3-5 percig). Utána beleöntjük (levével együtt) a csicseriborsót, és az összes többi hozzávalót is beletesszük a chana masa kivételével. 

Fedő alatt közepes lángon főzzük, néha megkeverjük, és ha szükséges vizet öntünk hozzá. A végén hozzáadjuk a chana masalát is és azzal együtt főzzük további 5-10 percig.
 
Ahogy fentebb említettem, nálunk eléggé elhúzódott a folyamat, ugyanis bő egy órán át főtt a borsó, és közben kétszer, alkalmanként 3-3 dl vizet kellett utána önteni. Mindez persze ízlés kérdése is, mivel én szeretem, ha "van mit rágni" a zöldségeken, általában nem főzöm őket teljesen puhára. Ezúttal is így történt, úgyhogy aki inkább a puhább állag híve, az számoljon plusz 20-30 percet a főzési időre ;)

3 megjegyzés:

Moc írta...

Köszi szépen az ajánlást és a receptet! Már alig várom, hogy beszerezzem a hozzávalókat (anyáéknál Győrben van egy jó kis fűszerbolt, majd talán ott, Szfváron ez hiánycikk).
[Én se szeretem a szottyos zöldséget, szóval elég lesz nekem is majd az az egy óra főzési idő.]

Judyt írta...

Nekem a mai borsófőzelékem is olyan volt, hogy roppant a borsó a héjában ;) Szólj, ha valamit nem sikerült beszerezni, szívesen küldök neked fűszerpakkot :)

Adél (Afraa) írta...

Kedves Asztika!

Április 22.-én ér véget a Blogkóstoló 2. fordulója. Vasárnapig még elküldheted nekem (afraasutode@gmail.com) az elkészített recepted linkjét. Ugye megoldható?

Üdv: Adél