2012. április 10.

Csirke Biryani

Húsvét hétfőn egy hagyományosnak mondható - fonott kalács, tojás, sonka, friss zöldségek, medvehagymakrém... - reggeli után ez a nem igazán hagyományos étel került az asztalra :) Hétvégén ugyanis itthon maradunk, így locsolkodó hiányában sikerült összehoznunk a hetekkel ezelőtt megtervezett sütős-főzős napot egy kedves indiai barátunkkal, Richával. Sosem gondoltam, hogy ennyire rá fogok kattanni az indiai ételekre, de egyszerűen ámulatba ejt Richa tudománya és az, ahogy az akár unalmasnak is mondható csirke-rizs párosítás különlegessé válik a kezei között néhány - najó sok-sok :D - fűszer által. Egyszerűen úgy elvarázsol a rengeteg illat, szín, íz, amit a főzés során megtapasztalok, hogy nem is tudom szavakba önteni!

Rám való tekintettel 'light' verziót készítettünk :) A különbség Richa eredeti receptjéhez képest annyi, hogy az őrölt chilit sima paprikára cseréltük. Őszintén szólva a végeredmény lehetett volna - még nekem is - csípősebb, úgyhogy legközelebb növelem a chili arányát ;) 

A hozzávalók hosszú listája ne riasszon el senkit, az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, de tény, hogy nem egy gyors, hétköznapi vacsoráról lesz szó :) 

Richa! Ezúton is köszönöm ezt a szuper napot!

Hozzávalók (3-4 személyre):

700 g csirke (nálunk fél mell és 3 alsócomb)
5 tk. natúr joghurt
2 fej vöröshagyma
1 fej lilahagyma
50 ml olaj (eredetileg ghí)
 
2-3 ek. gyömbér-fokhagyma paszta *
2 nagyobb babérlevél
5-6 db kardamom
8-10 szem egész bors
2 tk. kömény (egész!)
5 db szegfűszeg
1 közepes rúd fahéj (vagy egy mokkáskanál őrölt)
2 tk. kurkuma
fél tk. őrölt koriander
1 tk. só
1 púposabb tk. paprika (eredetileg chili)

2+1 tk. sáfrány

6-7 friss mentalevél
3-4 ágnyi friss koriander
fél lime
1 kisebb (kb 5 cm) zöld chili

* a paszta ázsiai boltban szerezhető be, ha nem tudunk venni, akkor egy kisujjnyi reszelt gyömbérrel és 4-5 gerezd fokhagymával helyettesíthető

További hozzávalók a rizshez:

350 ml basmati rizs
2 tk só
1 ek. olaj
1 nagyobb babérlevél
2 db kardamom
1 kisebb darab, vagy egy késhegynyi őrölt fahéj
víz


Elkészítése:

A hagymákat vékony szeletekre vágjuk. Az olajat először nagy lángon felforrósítjuk, majd beledobjuk a hagymát és a tüzet közepesre mérsékeljük. A cél az, hogy szép lassan megfonnyadjanak, és aranybarnára süljenek a hagymaszeletek. Időnként érdemes megkavargatni, nehogy megégjenek az alul lévők! Körülbelül 15 percig tart a folyamat.

Ilyen legyen a hagyma
Ezalatt elkészítjük a csirkét. A combokról - és ha van rajta a mellről is - leszedjük a bőrt, mert arra nem lesz szükségünk. Megmossuk és megszárítjuk a húsokat, majd egy tálba tesszük őket. Hozzáadjuk a fűszereket a sáfrány kivételével, majd rákanalazzuk a joghurtot és belefacsarjuk a lime levét. Felaprítjuk a koriander és a menta leveleket, majd ezek felét is hozzáadjuk a páchoz (a másik felére később, a rizsnél lesz szükségünk). A chilit szintén felaprítjuk és a piros paprikával/chiliporral együtt ezt is a tálba szórjuk.

Ha a hagyma kész, kiszedjük egy papírtörlőre/szalvétára és hagyjuk állni kicsit, hogy a felesleges olaj felszívódjon. 

Amikor ez megtörtént, akkor a hagyma felét is hozzákeverjük a joghurtos páchoz, majd jól megforgatjuk benne a húsokat és hagyjuk állni legalább egy órát (ha hűtőben hagyjuk, akkor hamarabb ki kell venni, hogy szobahőmérsékletű legyen, amikor sütni kezdjük!).

Amíg a hús pácolódik, a rizst megmossuk, és felöntjük vízzel. Szintén állni hagyjuk. 

Egy óra múlva leszűrjük a rizst majd feltesszük főni (annyi vízzel, hogy együtt legyen 1,5 liter). Adjuk hozzá a sót, a babérlevelet, a kardamomt és a fahéjat. Forraljuk fel a vizet és ha forr, akkor még max. 5 percig főzzük benne a rizst (végig zubogjon a víz, nem kell lejjebb kapcsolni). A cél, hogy félkeményre főzzük a rizsszemeket, olyanra, hogy még kemény legyen a külseje, de el lehessen "nyomni".

Ha elkészült a rizs, szűrjük le. Vegyünk elő egy nagyobb (5 literes) lábast, kenjük ki olajjal. Az aljára fektessük a húsokat a szósszal együtt, öntsük rá a rizst, szórjuk a tetejére a maradék menta-koriander leveleket és a hagymát, hintsük meg egy tk. sáfránnyal. 

Forraljunk fel egy kisebb edényben kb 50 ml vizet és főzzük benne a többi sáfrányt, addig, hogy megszínezze a vizet (pár perc). A levet szűrjük le és locsoljuk meg vele a rizs tetejét.

Az edényt fedjük le. Jól záródó fedőt keressünk, ha a tetején van lyuk, akkor azt is dugaszoljuk be papírtörlővel, mert fontos, hogy a gőz ne távozzon az edényből, esetleg még egy kisebb konyharuhával is letakarhatjuk a fedőt. Először közepes lángon főzzük kb. 5 percig a biryanit, majd takarékra visszakapcsolva 25-30 percig anélkül, hogy a fedőt leemelnénk róla. 

Ha kész, máris tálalhatjuk. A csípősebb verzióhoz érdemes egy kevés joghurtot is felszolgálni öntetként ;)


6 megjegyzés:

richa írta...

You are such a great cook...and open to all kind of food....love the way you cook stuff an try new things...Always a delightful experience cooking with you..:)

Moc írta...

Ó, hogy ez milyen jó hangulatúra sikeredett bejegyzés!nem mintha a többi nem lett volna az, de ez szívet melengető. [Írom mindezt én, aki egyébként "vegaként" a csirke biryani-ból csak a biryanira, azaz a rizses részre lenne vevő...de ha nem lennék vega, akkor most rohannék a konyhába. Csak most jut eszembe, hogy zöldséggel is biztos működik. Hm.] A medvehagymakrémre is lecsaptam, hiszen a környékünkön annyi van mint égen a csillag. Olyannyira, hogy már kezdem félteni szegény kis jövő évi növénykéket a nagy T*sco-s szatyorral az erdőben közlekedő családoktól. Vajon ők is ügyelnek-e arra,mint a szedéskor mi, hogy legyen majd virág, új hajtás? vagy győz a csordaszellem és a svédasztal-effektus... ((Bocs, de ez kikívánkozott.))Már komolyan azon gondolkodom, hogy felhívást teszek közzé a blogomon ez ügyben.)

Kati írta...

Nagyon vonzó a recept. Legközelebb és is kipróbálom.

Judyt írta...

Örülök, hogy tetszett ;) És hogy kedvedre tegyek elárulom: egy csicseriborsós -húsmentes- finomságot is produláltunk, amit ha jól megy még a héten felteszek bejegyzésben ;)

Kati írta...

Várom. Csicseriborsót még úgysem főztem sosem.

Vicuska írta...

Nálunk kedvenc!!! :)