2012. május 27.

Bodzaszörp

Hetek óta várok arra, hogy virágba boruljanak a bodzabokrok, ugyanis régi vágyam, hogy szörpöt készítsek belőle. Korábban sajnos mindig lemaradtam róla, mert vagy vizsgára tanultam, vagy egyéb olyan dolgok voltak fontosabbak, amik elterelték a figyelmemet. Most időben kapcsoltam, a beszerzés viszont kicsit nehézkes volt, ugyanis Budapest belvárosban nem igazán található szmogmentes fa :( 

Hétvégén viszont Miskolcon, illetve környékén jártunk, és útban hazafelé - kevésbé forgalmas utakon járva - sikerült szednem egy adagot :) Ma neki is álltam a főzöcskének a dublini utamon beszerzett GoodFood receptje alapján.

Hozzávalók fél literhez:

20-25 db bodzavirág
500 g cukor
1 vaníliarúd
1 citrom
1 tk. citromsav


A citromot mossuk meg, vágjuk le a héját és szeleteljük fel. A vaníliarudat vágjuk félbe, szedjük ki a magjait, tegyük félre (később lesz rá szükség). 
Egy edénybe öntsünk egy liter vizet, tegyük hozzá a cukor, a felszeletelt citromkarikákat és a vaníliarudat és a citromsavat. 

Lassú tűzön melegítsük forráspontig - néha kavargassuk meg -, majd forraljuk addig, amíg felére csökken a keverék mennyisége. Kapcsoljuk le a tüzet, tegyük a virágokat az edénybe, óvatosan keverjük el benne, majd hagyjuk kihűlni.

Amikor kihűlt egy konyharuhán - vagy más hasonló anyagon - szűrjük át a szirupot egy másik, tiszta edénybe, majd töltsük fertőtlenített üvegbe. Adjuk hozzá a citromok héját és a vaníliamagokat, a vaníliarúd másik felét.

A szörp hűtőben hat, sötét, hűvös helyen két hónapig áll el, de le is fagyasztható. Elvileg 1:5 arányban, de persze ízlés szerint hígítható.

6 megjegyzés:

Erika írta...

Jó ez a szörp! :-) Hogy tetszett Dublin?

Moc írta...

Tavaly egy b.szörpnek induló bodzabort készítettem, ez évben pedig a b.pezsgőt célzom meg, kíváncsian várva, hogy az mivé transmutálódik... :)

Kriszta írta...

Vaníliával zseniális ötlet.

Annak van valamilyen technológiai jelentősége, hogy a szirupot felére forraljuk? Ha jól látom kétszeres mennyiségű vizet ír a cukorhoz. Az 1:1 arányú sziruppal ugyanaz az eredmény vajon?

Moc: tavaly a Borkonyhában ittam bodzapezsgőt, azóta is emlegetem. Készíteni vajon hogyan kell?

Judyt írta...

Erika: többségében az országot jártuk, úgyhogy Dublinra nem sok idő maradt :( Amit láttam vegyes: a Castle és a katedrális, meg a Long Room a Trinityben pl nagyon tetszett, a Guinness gyár meg a Jameson kicsit csalódás volt.

Moc: a bodzapezsgő nekem is tetszik ;) Bár tegnap hígítottam egy adagot szénsavas vízzel, és kintmaradt, amíg moziztunl...egészen hajlott már a pezsgős állapotra ;)

Kriszta:Nekem is azért volt szimpi,mert vaníliás ;) Mióta rudat használok, imádom! Nameg a szépséges fotó is megtetszett az újságban, szinte láttam magam, ahogy a nagy melegben fák árnyékában szürcsölöm ;) Sajnos a technológiát nem tudom, nem volt erre vonatkozó info. De amikor beleraktam és elkavartam, akkor kb limonádés állaga volt, és amíg elfőtt, addig sűrűsördött be. Nekem anno a macaronos szirupfőzéskor azt mondták, hogy a víz mennyiség nem olyan fontos,mert az állaga pont azzal alakul ki, ha kipárolog belőle. Ennek ellenére ha kevesebb vízzel csináltam,nem volt olyan jó :( Úgyhogy valamit biztos számít :)Amúgy nem sok idő, pont kiválogattam a virágokat, amíg elforrt, 1-2x kellett ránézni.

Moc írta...

Közkívánatra a kipróbált bodzapezsgő recept Lovasberényből:

Hozzávalók:
1 kg cukor
13-15 „fej” bodzavirág (nem elnyílott, májusban még bőven találni...)
2 narancs
2 citrom
4 dkg borkősav
(gyógyszertár /biobolt)

Elkészítés:
Csak frissen szedett virágot használjunk fel!

A citrusféléket megmossuk, szárazra töröljük, és héjukkal együtt szeleteljük.
A bodzavirágot a cukorral és a borkősavval, valamint a citrusokkal együtt 10 liter
hideg vízbe tesszük (2 db. 5 literes befőttesbe fogom tenni) letakarjuk.

Hűvös helyen 24órát állni hagyjuk,
közben néhányszor megkeverjük, hogy a cukor ne ülepedjék le.

Mielőtt leszűrnénk, újra felkeverjük, hogy feloldódjon a cukor.
A levet szitán átszűrve tiszta üvegekbe töltjük.
Lezárjuk és két-három hétig állni hagyjuk. (Ez idő alatt fog majd "pezsgősödni".)
Az így készített bodzapezsgőt jól lehűtve, lehetőleg jégkockával
szervírozzuk.

Kedves barátnőmék készítettek ilyet tavaly, és imádtuk! Bár lehet, hogy ez valamiféle globális bodza-addikció része nálunk, mert a legistenibb pálinka, melyet valaha kóstoltunk, - mit ad isten - szintén bodzavirágból készült, 2008-ban,Pannonhalmán...

Kriszta írta...

Megcsináltam a vaníliás változatodat. Isteni lett.