2012. június 5.

Epres-mandulás pite


Nagy kedvencem az eper, úgyhogy ha egyszer eljön a szezon, akkor kilószámra vásárolok belőle. Nem bonyolítom: legtöbbször dobok pár szemet egy tálkába, elkeverem joghurttal, kevés mézzel, szórok rá egy kis marék szeletelt mandulát és nyammmm.... :) Ezt szinte minden nap :)) Persze nem tudtam elmenni kedvenc kávézóm szezonális epres-mandulás kávéja mellett sem ... :) A pár hete készült kalocsai torta is eperrel volt töltve és bízom benne, hogy eperdzsem is kerül még idén a szekrénybe. És mivel mindezek mellett sem jön ki a könyököm az eper, piteformába is öntöttem belőle. Pár napon belül kétszer is :)) Szinte biztos vagyok benne, hogy nem utoljára, hiszen tegnapi vendégeim körében nagy sikert aratott ( épphogy maradt belőle annyi, hogy ma még értelmesebb fények között összehozzak egy képet róla). Úgyhogy hajrá, még van pár nap az eperszezonból ;)

Hozzávalók 

a tésztához:
150 g hideg vaj
300 g liszt
3-4 ek. hideg víz

a töltelékhez:
500 g eper
2 tojás
100 g puha vaj
100 g porcukor
250 g darált mandula








A lisztet egy tálba szitáljuk, apró darabokra vágva hozzáadjuk a vajat. Morzsoljuk össze (hideg kézzel, hogy a vaj minél kevésbé melegedjen fel). Adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk össze egy sima tésztává (minél kevesebb mozdulattal sikerül, annál omlósabb lesz a végeredmény). Formázzunk egy gömböt a tésztából, és enyhén lisztezett nyújtótáblán nyújtsuk  kör alakra a tésztát (akkorára, hogy a forma méreténél pár centivel nagyobb legyen). Ha kész, nyújtófa segítségével fektessük a formába és nyomkodjuk bele. A kilógó részeket szedjük le (tegyük félre, később lehet díszíteni vele a pitét). A formát tegyük hűtőbe legalább fél órára.

Ezalatt az epreket mossuk meg, néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez, a többit vágjuk apró darabokra, vagy pépesítsük mixerrel. A sütőt melegítsük elő 200 fokra.


A hűtőből kivett tésztára tegyünk sütőpapírt, majd borítsunk bele száraz babot, esetleg rizst nehezékként (ez később félrerakható és többször felhasználható). Süssük 15 percig, majd vegyünk ki a sütőből, és szedjük le róla a nehezéket és a papírt. Így süssük további 5 percig. A sütőt vegyük lejjebb 175-180 fokra.
 
Amíg a tészta sül készítsük el a tölteléket. A porcukrot szitáljuk egy tálba, majd kézi mixerrel verjük habosra a vajjal. Adjuk hozzá a tojásokat és addig keverjük, amíg egynemű masszáz nem kapunk. Szúrjuk bele a darált mandulát, majd öntsük bele az eperpürét. 

Ha kész, borítsuk bele a megsült tésztába, majd díszítsük a tetejét a maradék eperszemekkel.

Süssük a pitét 40-45 percig, amíg a tészta megbarnul és a töltelék is átsül (figyeljük, hogy ne égjen meg a szél, ha már nagyon barnulna, tegyünk rá alufóliát).


4 megjegyzés:

Zita írta...

Ez nagyon jó! Olyan, mint a fügés frangipane pite a blogomon. Ezt most azonnal meg akarom sütni. :) Kicsit késő van már hozzá, de talán holnap. Van még rebarbarám is, talán azt még hozzádobom!

Nyammm írta...

Nagyon guszta:)

Moc írta...

Nagyon-nagyon guszta!
A pitetészta "lenyomatásához" hallottam a fémpénzes módszerről is, merthogy állítólag az a jó ebben, hogy a felforrósodott érmék felülről is melegítik a tésztát.
Higiéniás szempontból nyilván ilyenkor zsírpapír kerül a tészta és az érmék közé.Van otthon egy csomó 1-2 Ft-osunk, ami kiváló lehet erre.
Már rég szerettem volna tudni, hogy működik-e ez..., de én nem vagyok olyan kísérletező kedvvel megáldva, mint Te. Esetleg próbáltad már?

Böbe írta...

Kérlek nézzél be hozzám!