2012. június 9.

Fehér és .... néhány mag, avagy indiai joghurtos rizs

Ismét VKF!, ezúttal mandulasarok szervezésében, 49. alkalommal. A téma a fehér, azaz olyan ételt kellett kitalálni, amiben a fehér dominál, és azon kívül még egy szín jelenik meg benne. Nekem rögtön az egyik újdonsült kedvencem, az indiai joghurtos rizs ugrott be, aminek a receptjét már régóta ígérem, így most összeköthettem a két dolgot. Sajnos nem volt itthon sárga mustármag, így egy kis fekete is keveredett a képbe, de remélem, hogy ennyi még belefér ;)



Első találkozásom ezzel a rizzsel hónapokkal ezelőtt volt, amikor Atti egyik kollegája hívott meg minket egy indiai vacsorára. Eléggé paráztam tőle, mert nem igazán bírom a fűszeres ételeket. Ezt a rizst viszont hidegen fogyasztják a csípős ételek mellé, és direkt arra van kitalálva, hogy - a joghurtnak köszönhetően - tompítsa a fűszeres hatást. Így aztán meglepően jó élmény volt az indiai vacsora :) Pár héttel később volt az első közös főzésünk Richával, és én rögtön meg is ragadtam az alkalmat, hogy ezt a receptet megtanuljam tőle ;)

Hozzávalók:

250 ml basmati rizs
1 tk.+2 ek. olaj
1 tk. mustármag
1 tk. sárgaborsó (lehetőség szerint előre beáztatva)
3-4 kisebb szárított chili
4-5 kesudió, nagyobb darabokra aprítva
300 g joghurt
15 ml tej
só ízlés szerint (1-2 tk)
egy kisebb csokor korianderlevél



A rizst mossuk meg kicsit, majd tegyük fel főni háromszoros vízben és egy teáskanálnyi olajjal. Először melegítsük forráspontig közepes tűzön, majd vegyük lejjebb a tüzet alatta és főzzük addig, amíg teljesen meg nem puhul (közben keverjük néha). Hagyjuk kihűlni!

Amikor kihűlt, keverjük össze a joghurttal és a tejjel, sózzuk meg.

A chilit vágjuk apróbb darabokra, ha nem akarjuk nagyon csípősre, akkor szedjük ki a magját.

Az olajat öntsük egy serpenyőbe, tegyük bele a mustármagokat és így melegítsük fel közepes tűzön. Amikor már elég meleg, adjuk hozzá a kesudiót és a chilit, illetve a sárgaborsót. Pirítsuk meg kicsit (csak 1-2 percig, amíg a kesudió kicsit bebarnul), majd a magokat szedjük ki és tegyük a joghurtos-rizshez. A koriander leveleket vágjuk apróra és pirítsuk meg kicsit a visszamaradt olajban, majd adjuk a rizshez.

Ha van rá lehetőség tegyük hűtőbe kis időre, hagyjuk, hogy kicsit összeérjenek az ízek, mielőtt fogyasztanánk. Tálalás előtt pedig szedjük ki a chilidarabokat a rizsből. 

Adhatunk hozzá még gyömbért, apróra vágott zöld csípős paprikát apróra vágva, olajon pirítva (1-1 teáskanálnyit).

2 megjegyzés:

Moc írta...

Nagyon szép, de a funkcióját illetően zavarban vagyok.(Köret vagy Előétel?)

Judyt írta...

Elvileg a fűszeres ételek mellé fogyasztják, de én magában is szeretem (ettem már ezt önmagában ebédre, mint mondjuk egy risottot).