2012. június 22.

Guinness kenyér - füstölt lazaccal, kapros túrókrémmel

Amikor jópár hete elindultunk Dublinba, egyik barátnőm úgy engedett el, hogy mindenképp hozzak haza valami ír receptet a blogra. Sajnos a küldetést nem sikerült úgy teljesíteni, ahogy terveztem, mert időnk nagyobb része a táj és a nevezetességek, és kevésbé az ételek felfedezésével telt. Ráadásul amikor időnk lett volna valami hagyományosat enni, akkor már minden értelmes hely zárva volt... Egyetlen helyi nevezetesség, amit megkóstoltam, az a fish&chips volt. De hogy mégse szegjem meg az ígéretemet, kaptam az alkalmon, amikor a Guinness gyárban megláttam a sör felhasználásával készíthető ételek receptkártyáit. Ezek  közül legszimpibb (a trüffelt követően :P) a kenyér volt, úgyhogy amikor végre időm engedte el is készítettem. 

Hmmm... kicsit a hernyóból pillangó folyamat jut eszembe, ha azt akarom elmesélni hogy készült a kenyér :) Képzeljetek el valami szörnyen ronda maszlagot, ami a sütőbe kerülve ropogós külsejű, puha kenyérré változik és fincsi illatot áraszt szét a lakásban. Más kérdés, hogy a végeredmény inkább emlékeztetett valami édes gyümölcskenyérféleségre (valószínű a nem kevés melasz jóvoltából), mint a sörre, utóbbi ízét ugyanis nem nagyon sikerült felfedeznem benne. 

Nekem amúgy bejött az íze, csak teljesen más volt, mint amilyennek képzeltem ;)) Mindenesetre megmaradunk a jól bevált kenyerünknél :)



Hozzávalók a kenyérhez:

300 g teljes kiőrlésű liszt
75 g fehérliszt
35 g zabkorpa
2 tk. szódabikarbóna
1 mk. só
20 g vaj
240 ml tej
100 ml melasz
270 ml Guinness sör
A krémhez (két szeletre):
50 g túró
35 g tejföl
1 ek. friss kapor apróra vágva
1 csipet só
És még:
füstölt lazacszeletek (vagy sonka)
citrom


  • A sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  • Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd morzsoljuk hozzá a vajat.
  • Adjuk hozzá a tejet, a melaszt és a sört és keverjük jól el, míg egy - eléggé - nedves tészta nem lesz belőle.
  • Öntsük püspökkenyér formába a masszát és süssük 40-45 percig.
  • Amíg sül keverjük krémesre a túrót a tejföllel, adjuk hozzá a sót és a kaprot.
  • A szendvicshez vágjunk vékony szeleteket a kenyérből, kenjük meg a krémmel, tegyünk rá egy szelet lazacot, díszítsük kaporral, citromszeletekkel.






1 megjegyzés:

Erika írta...

De jó! Eddig csak a szóda kenyeret készítettem el, de ismerem ezt a sörös változatot is. Tényleg nagyon édes,mint egy sütemény. Sok helyen leves mellé kínálják...Lazaccal is finom lehet!