Éshát a külső... mivel a formatorta gyártási képességeim (khöm...) még hagynak kívánnivalót maguk után, ismét a festő tudományomat vettem elő. Újfent fehér lett az alap, ezúttal az angol zászló színvilágát használtam és London jellegzetességeit próbáltam papírra fondantra vetni. Az ötlet egyébként nem teljesen saját, neten keresgélve láttam egy hasonló tortát, amibe első látásra beleszerettem és szerencsémre a megrendelő is jóváhagyta az ötleteimet :) A motívumokat is netről szereztem be, de a végső kivitelezés már saját kreatívkodásom eredménye. Ha több időm lett volna, akkor szerintem megint egy napot töltök el azzal, hogy Big Bent és London Eye-t formázgatok fondantból, de talán jobb is, hogy nem így történt. Most ugyanis - sütögetős pályám megkezdése óta először - teljesen (najó 99%-osan ;)) elégedett voltam a végeredménnyel. A fondant is most először sikerült simára, és ezúttal sikeresen alkalmaztam a neten látott bevonási trükköt is ;) És külön büszkeséggel tölt el, hogy mindezt az eddigi legrövidebb idő alatt és a rekkenő hőség ellenére produkáltam :)
Nade, elég az öndicsérgetésből, hiszen a fenti teljesítmény nem jöhetett volna létre hugi közreműködése nélkül, aki a másnapi vizsgára tanulás közepette ment boltba a hiányzó dolgokért, majd méregette ki nekem a hozzávalókat mire hazaértem. Aztán segített fehérjét habbá verni, később pedig türelmesen hallgatta a dekoráció kitalálásával kapcsolatos - kb egy órás... - ötletelésemet. Mindemellett még arra is szakított időt, hogy a pingálás folyamatát megörökítse...
Úgyhogy: Best kukta ever ;)
KZ, köszi, hogy eszedbe jutottam ;) Claire, neked pedig ezúton is ismét Happy Birthday! :)
14 megjegyzés:
Kezdtem aggódni, hogy a kukta nem kap egy sort se a beszámolóban :D.
Jah és mivel az én véleményem kimaradt a felsorolásból itt fűzném hozzá, hogy ez a csupacsoki nagyon tuti. Könnyed, fincsi és pont annyira édes, amennyire kell :).
Judyt,ez valami elképesztő lett!
Nagyon nagyon jól néz ki. Gratulálok hozzá és persze a kiskuktához is :) Le a kalappal előttetek!
Egy kérdés: Mi az a félfogós liszt? Láttam a blogon, hogy te is kérdezted, de nem láttam rá a választ :S sima liszt is jó vajon hozzá?
Az is egy lisztfajta, mint megtudtam :) Lehet kapni a legtöbb boltban (pl Matchban, Auchanban van, Sparban nem láttam). Másabb az állaga, valahol a sima és a rétesliszt között van, sok helyen javasolták is,hogy pótoljam ilyen 1:1 arányú keverékkel.
Húúú, nem kár a makikért, ez nagyon jó lett! Elképesztően jól sikerült a festés. Egyszerű, letisztult, nekem nagyon bejön! Szerintem lehetne ez a stílusod ilyen kézügyességgel.
Nem kell a szerénység! Minden okod megvan a büszkeségre. Nagyon szép az eredmény, és biztosan nagyon fincsi is.
Judyt, ez az egyik kedvenc tortám Tőled. Már a kalocsai motívumoson is rugózott a szemem, de ez a londoni vágyálom....! Olyan nagyon gyönyörűen festesz. :)
Még, még, még több ilyet szeretnénk!!
Kedves Judit! Szerintem is nagyon profi lett ez a torta. Nekem a fondán festésekkel eléggé meggyűlt a bajom, hol foltos lett, hol nem kötött meg a szín. Milyen típusú festékkel dolgozol és mivel hígítod? Köszönöm a választ! O.
Csenge! Nagyon köszönöm, de mindez nem jöhetett volna létre, ha nincsenek az isteni finom receptjeid ;) Tervek szerint szeptemberben várható egy újabb festett mű, remélem az is tetszeni fog! ;)
Orsolya! Én a wilton géleket használom, abból kb az egész paletta meglett az idők során. Aminek nagy hasznát veszem még a wilton por állagú fehér "festéke", ezzel sűrűbb állagot lehet elérni, és a színben nem sokat befolyásol, ha megfelelően adagolod (persze lehet úgy is keverni,hogy pirosból halványrózsaszín legyen ;)). Folyadfékként ami épp kéznél van, asszem legutóbb vodka volt :D De abból nagyon minimális kell. Épphogy mártsd be az ecsetet, én még le is szoktam kicsit itatni, ne csöpögjön,csak nedves legyen, utána kikeverem a színt egy fondant darabon és onnan szedegetem újra, alkoholba mártás nélkül, ha fogy a nedvesség, újra alkohol,festék.. Nehéz ennél érthetőbben elmagyaráznom, de remélem tudtam segíteni.
Kedves Judit! Köszönöm a részletes infót! Igazából, ami nekem nem világos, hogy mivel a fondán tartalmaz zsiradékot, szerintem ez "nyomja" kicsit szét nekem a festéket és nem lesz egyenletes, foltos lesz. Amerikai honlapokon úgy láttam, azt javasolták, hogy kevés gél, rá löttyint a vodka, és kvázi a vodkában kiázott festéket, mint egy "vízfestéket" használod. Te viszont az ellenkezőjét mondod: kevés vodka, épp csak nedvesíteni. Mind a két módszert próbáltam, nekem nem fed egyenletesen. Szerinted múlhat ez a poron? Ha jól láttam, bevonásra ugyanazt a fondán receptet használjuk, festéket is, tehát a módszernek működnie kellene. Bocsánat a sok kérdésért és köszi a türelmet! :)
Hmm, nem nagyon tudom mi lehet a gond. Az biztos,hogy én tényleg nagyon minimális alkoholt használok, de nálam a vízfestés is hasonló (kb úgy festek vele, mintha tempera lenn, azaz tök sűrű, alig "vizes" a festék). Ami még nálam változás volt pl a londoninál, hogy porcukorral nyújtottam el a fondantot, és így mintha még jobban fogta volna a festék, nem volt olyan fényes csúszos minta korábbi fóliás nyújtáskor. Ahol pedig még mindezek ellenére is "siklik" a festék, ott több réteget festek egymásra - pl kalocsain a felirat csak így maradt meg. Nemtom más hogy csinálja, de próbáld ezt a kikeverést, és mindenképp ajánlom a port, mert azzal lesz sűrűbb festékesebb állaga. Viszonylag drága - ezerx ft és nagyon pici - de alig kell belőle, nekem a két tortához fogyott el kb a harmada.
Köszi Judit! :) Tegnap a Desszertmesterben azt mondta az eladó, hogy port használjak nagyon kevés alkohollal...meglátjuk, még próbálgatom kicsit a zselés vonalat, mert abból már van néhány szín, aztán ha végképp nem megy, akkor kipróbálom a port. Neked további jó munkát kívánok a sütés-főzéshez! :)
Nah, remélem sikerrel jársz. Szerintem is érdemesebb a zseléssel próbálkozni,mert a por drágább is, és ahogy te írtad, jóval kevesebb szín van. Majd számolj be, mire jutottál! ;)
Megjegyzés küldése