2012. szeptember 21.

Citromkrémes, gyümölcsös kosárkák

Nem felejtettem ám el, hogy ezt is közzé kellene tenni, csakhát idő idő idő... :) De megfogadtam, hogy nem fogok mindig mentegetőzni a bejegyzések elején, hanem csak gyorsan pótolom az elmaradt dolgokat. És ígérni sem fogom, hogy mikor jön a következő bejegyzés, mert amilyen káoszos borulás van az utóbbi hetekben körülöttem, elég nehéz megtartani az ígéretet, megszegni meg szörnyű :S

Most éppen készülődök a vasárnapi vecsési káposztafesztiválra, ugyanis egy baráti társasággal indulunk a főzőversenyen méghozzá indiai káposztás gombóccal ;) Akit érdekel egy - meglepő mód indiai stílusú - sátorban megtalál minket :) 

De visszatérve a kosárkákhoz... Ezeket is anno Nosaltys "pályaműként" csináltam meg, de megvallom az őszintét, hogy csak kezdeni akartam valamit a maradék tésztaanyaggal ;) Egy régebbi GoodFoodban láttam ötletlént a muffintepsi kosárformaként való alkalmazását, amit azóta nem volt lehetőségem kipróbálni, így aztán két legyet ütöttem egy csapásra. Viszont azt is be kell vallanom, hogy macerássága miatt csúszott a második helyre anno, úgyhogy azoknak ajánlom, akik szeretnek babrálgatni hasonló édességekkel ;)


Hozzávalók a tésztához:

250 g liszt
1 tojássárgája
125 g enyhén puha vaj
6 dkg porcukor
egy csipet só

A töltelékhez:
(amit érdemes 1-2 órával korábban, 
vagy akár előző nap elkészíteni!)

1 nagyobb citrom
5 dkg cukor
2 tojássárgája
10 dkg vaj

És még:

erdei gyümölcsök és/vagy gyümölcslekvár a díszítéshez, a töltelékhez
vaj a forma kikenéséhez

A tésztát ugyanúgy készítjük elő, mint bármely pitetésztát. Azaz: a liszetet szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a porcukrot, sót. Majd kockázzuk bele a vajat és adjuk hozzá a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal morzsoljuk, aztán gyúrjuk össze a hozzávalókat, ha nem állna eléggé össze, adjuk hozzá 1-2 ek. hideg vizet. Ne gyúrjuk túl sokáig, mert akkor nem lesz annyira omlós! Csomagoljuk folpackba a tésztagombócot, és tegyük hűtőbe legalább 20 percre. 

A töltelékhez a cukrot öntsük egy fémtálba, majd reszeljük hozzá a citrom héját és a tojássárgákat. Verjük fel géppel, kb öt-tíz percig (fehéredésig), majd facsarjuk hozzá a citrom levét. Melegítsünk vizet egy edényben, majd a vízgőz felett - folyamatosa kevergetve - sűrítsük be a citromkrémet (ez is körülbelül 10 perc). Kapcsoljuk le a tüzet, és kockázzuk hozzá vajat és kevergessük, amíg teljesen fel nem olvad benne. Hagyjuk hűlni a krémet, és tegyük hűtőbe, míg keményebbre dermed.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és vajazzuk ki a muffintepsi mélyedéseit (attól függően, hogy mekkora kosarat akarunk használhatjuk a forma alját is, én minimuffin alját használtam ;)). A tésztát vegyük elő a hűtőből és sütőpapír között nyújtsuk vékonyra (3-4 mm). Vágjunk belőle köröket és béleljük ki - vagy fedjük be - a tepsi horpadásait az alábbi képen látható módon.


Süssük a tésztát 10-12 percig, vigyázva, nehogy megégjen. Ha kész, hagyjuk hűlni kicsit, majd szedjük ki/le a formáról a kész kosarakat. 

Már csak tölteni kell. Ehhez használjuk a citromos krémet, amihez keverhetünk gyümölcsöket, vagy esetleg gyümölcslekvárt is. A tetejét díszítsük pár szem gyümölccsel.

2 megjegyzés:

Kricky írta...

Hogy én vajon miért nem jártam még itt nálad??? milyen csodás fotóid vannak! és milyen jó hangulatú ez a blog! nagyon tetszik! :)

Judyt írta...

Látod látod, ami késik nem múlik, szokták mondani ;)