2012. október 9.

Őszi pite, almával, dióval

Nekem ez annyira őszies :) És bár már hetekkel ezelőtt készült, direkt vártam a közzététellel, hogy szezonálisabb legyen ;) Igazából szerettem volna "a pite egy napsütéses őszi délutánra" címet adni, de amilyen szeszélyes lett mostanság ez az október, maradtam a fenti elnevezés mellett. Azért drukkolok, hogy legyen még sok-sok esőmentes napunk is a hónapban ;)


A pite maga egyébként nem egy nagy találmány, valójában az epres pite receptjét vettem alapul, úgyhogy akinek az szimpi volt, biztos, hogy ebben sem fog csalódni. Nem is ragozom tovább, íme a hozzávalók...

... a tésztához: 150 g hideg vaj; 300 g liszt; 3-4 ek. hideg víz

... a töltelékhez: 2 tojás; 100 g puha vaj; 100 g porcukor; 200 g darált dió; 500 g alma

Mivel az utóbbi időkben igencsak megugrott a pitereceptjeim száma, a leírás már ismerős lesz ;)

A lisztet egy tálba szitáljuk, a vajat apró darabokra vágva hozzáadjuk. Hideg kézzel morzsljuk össze, majd adjuk hozzá a vizet és dolgozzuk gyorsan sima tésztává. A tésztát formázzuk gombóccá, majd nyújtsuk ki kör alakúra (akkorára, hogy a forma méreténél pár centivel nagyobb legyen). A nyújtófa segítségével fektessük a formába és nyomkodjuk kicsit bele. A kilógó részeket szedjük le, a formát pedig tésztástól tegyük a hűtőbe kb. fél órára.

Ezalatt az almákból 1-2 dbot tegyünk félre díszítéshez, a többit daraboljuk apró kockákra (esetleg pépesítsük, de akkor levesebb lesz, nem annyira használható, célszerű kicsit leszűrni). A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, terítsünk rá sütőpapírt, majd borítsunk bele nehezéket (babot, rizst, lencsét, stb.). 15 percig süssük, majd szedjük le a nehezéket és a papírt és tegyük vissza újabb 5 percre, közben a sütőt vegyük lejjebb 175-180 fokra.

Míg a tészta sül készítsük el a tölteléket: porcukrot egy tálba szitáljuk, a puha vajat hozzáadjuk és habosra verjük mixerrel. Hozzáadjuk a tojásokat és addig keverjük, míg a tészta egynemű lesz. Végül adjuk hozzá a diót és az almadarabokat. Ha a tészta megsült, borítsuk bele a tölteléket, díszítsük a félrerakott almaszeletekkel és süsük a pitét 40-45 percig (figyeljük, hogy a tészta széle ne égjen meg, esetleg tegyünk rá alufóliát).

Nincsenek megjegyzések: