2013. augusztus 9.

Szedres zabkása

Alig, hogy bejelentettem, visszatérek, jól el is tűntem... :)

Ennek egyik oka a nyár, ami alatt a lehető legtöbb percet igyekszem a szabadban tölteni, másik oka pedig, hogy nem sokkal a korábbi poszt után derült ki, kisfiam tejérzékeny. Ennek azért van jelentősége, mert nekem, mint a tejtermékek piacát rendre kifosztó egyénnek, igencsak nehezemre esett kitalálni, átállni, megszokni a tejmentes életmódot (ami nem merül ki a tejtermékek nélkülözésében, ugyanis a tejfehérje számos felvágottban, kekszfélében, pékáruban is megtalálható). Ez eleinte azzal járt, hogy étrendem igencsak egysíkúvá vált, ugyanis akkor még a hasfájósság miatt számos egyéb dolgot is kénytelen voltam csökkenteni, nélkülözni étrendemben. Így aztán nem nagyon volt lehetőségem arra, hogy bejegyzéseket írjak... Majd utóbb mire volt ötlet, addigra már nem volta annyira szezonális a félig megírt bejegyzés (pl. spárgás tészta), és jártam úgy is, hogy az ebben publikálásra váró recepthez hasonlót posztolt ismerősöm, és én nem akartam, hogy az utánzás gyanújába keveredjek ;)

Ebben a bejegyzésben (és meglehetősen egyszerű receptjében) viszont bevallottam más ötletéből dolgoztam. Amikor ugyanis rá kellett szoknom a vegán étkezésre, Zita blogja volt az első, amin receptek után kutattam. Akkoriban volt friss egy epres zabkása receptje, ami - egy kis átalakítás után - gyorsan belopta magát a szívembe :) Azóta feltérképeztem az általa sokat dicsért - bevallom, nekem kevésbé szimpi - Csörsz utcai piacot is és beszereztem egy üveg fincsiiii mandulavajat. Nameg ott vásárolom fel a növényi alapú "tejtermékeimet", úgy mint rizstejet, rizstejszínt, pudingféléket. Ezek kicsit édesebbek, mint a normál tej, viszont nagyon jól kiváltják azt, ezáltal lehetőséget teremtve változatosabb étkezésre, nameg nekem a hiány pótlására. Mint ahogy alkalmas ez a zabkása az édesség (így különösen a csokoládé :P) utáni vágyam csillapítására egy egészségesebb formában ;)




Hozzávalók:

10 ek. zabpehely
250 ml tej/rizstej/zabtej
2 ek. méz
fél citrom leve és héja
kb 100 gramm szeder

Elkészítése:

A zabpelyhet és a tejet öntsük egy edénybe és alacsony lángon kezdjük el főzni folyamatosan keverve. 
Kb 3-4 perc után adjuk hozzá a fahéjat és a citrom levét, héját, majd főzzük tovább még 1-2 percig. 

Ha kész, öntsük tálkába, hagyjuk kicsit hűlni, majd keverjük hozzá a mézet és szórjuk a tetejére a szedret.

2 megjegyzés:

Zita írta...

Szia!

Akkor teljesen átálltál vegán életmódra? No hús, tejtermék és tojás? Nagyon ügyes vagy!
Én még csak szoptatok, de a gyerekorvosunk nem javasolja, hogy egyek tejtermékeket és cukros dolgokat sem. Néha sikerül megállnom, néha nem. Nincsen allergia nálunk, csak mondta, hogy ha ezek és származékaik nem kerülnek bele a gyerekbe, mert ezektől lehet izgatottabb, stb.

Növényi tejeket illetően egy kis segítség:
1) DM-ben kapható zabtej (Alnatura Hafer Drink, és 549 Ft 1 liter), csak zab, víz és tengeri só van benne.
2) Nagyon finom a Bridge rizstej (ha jól emlékszem a Medilineban 507 Ft-ért veszünk 1 litert).
Lehet belőlük venni nagyobb mennyiséget, kartonnyit és hűvös, sötét helyen tartva elállnak egy darabig. Mindkettőnek vannak egyéb változatai: kálciummal dúsított, mandulával ízesített, stb. Elég a natúrt venni és figyelni kell rá, bárhol keresel is növényi tejet, hogy csak a gabona, víz és tengeri só legyen benne. A Sparban ugyanis árulnak olyan szójatejet és talán zabtejet is, amelyekben nádcukor is van. Mivel a zab és a rizs is édeskés ízű, érezni fogod a fenti két tejnél, hogy édesítés nélkül is mennyire édes az ízük.
3) Ezenkívül mi a Csörsz utcai biopiacon Budapesten szoktunk még venni jó sűrű, krémes mandulatejet Zabodál Imrétől. Sokkal finomabb, mint a szűrt külföldi változatok, amelyeket üzletekben kapsz. Nála 1 liter 650 Ft + az üveg betétdíja kb. 150 Ft, amit mindig beszámít, ha visszaviszed az előző üveget. Ő árul isteni mandulavajat is, mi tőle vesszük. Nem is tudom mennyi az üveg űrtartalma, de 1200 Ft és bioboltos árakhoz képest nagyon kedvező.
Íme egy link Imréről: http://bit.ly/178ptN9.

Judyt írta...

Nem, most olvasva, és utóbb művelődve rájöttem,hogy nem is vegán étrenden voltam, csak mivel abba sincs tej, ilyen recepteket kerestem, de ugyanúgy ettem/eszek húst, tojást, stb. Utóbbi időben pedig már nem kell figyelnem a tejfehérjére, szóval csak az "éles" tejtermékeket kerülöm, d még mindig rizstejet iszok, és azzal főzök általában.

Köszönöm a tippeket (egyébként FBon is én írtam neked ;))!