2013. szeptember 29.

Birsalmadzsem

Egy-két hete kaptam anyósomtól majd' két kiló birsalmát. Itt sorakoztak az asztalon napokig, nem volt időm foglalkozni velük. Hétvégén pont kifogyott az egyik dzsemes üveg, akkor ugrott be ötletként, hogy az almákból készítek utánpótlást bele. 

Aki szereti a birsalma kompótot, annak tuti bejön ez a verzió is, mert az íze egy az egyben ugyanaz szerintem :) De így legalább mindig készen áll a hűtőben, majd akkor is, ha már nem lesz alma a fán ;)





Hozzávalók:

1 kg birsalma
30 dkg nádcukor
1 mk. őrölt fahéj
1 mk. őrölt szegfűszeg
1 tasak 2:1 dzsemfix
fél citrom leve


Az almát megpucoljuk, a magházat eltávolítjuk és kisebb darabokra vágjuk. Annyi vízzel, hogy ellepje feltesszük főni (amikor felforr, takartékra kapcsolva lassan rotyogtatjuk) kb. másfél órára, míg teljesen puha lesz. 

Ha kész pürésítjük botmixerrel, hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és a dzsemfixet. Forráspontig hevítjük folyamatos kavargatással, majd így főzzük 5-10 percig. Végezzünk zselépróbát, de önmagában is olyan sűrű a massza, hogy ennyi idő alatt biztos, hogy megfelelő állagot kapunk. Én a végén kavartam hozzá a fűszereket, hogy intenzívebben megmaradjon az aromájuk, úgy rotyogtattam még egy percig a lekvárt.

Forró vízben sterilizált, lecsepegtetett üvegekbe töltjük, 5 percre fejre állítjuk, majd mehet száraz dunsztba míg kihűl.

2 megjegyzés:

Kati írta...

Teszteltem: nagyon fincsi!

Adrienn írta...

Hűha, ez nagyon jól hangzik, ki fogom próbálni! :) Imádom a birsalmát.