2013. október 16.

Körtés kuglóf kakaóbabbal, mandulával

Ezer éve sütöttem kuglófot utoljára... Pedig addig "sírtam" lyukas kuglófformáért, hogy tavaly karácsonyra kettőt is kaptam :P Ideje volt hát felavatni, és mivel ma az időjárás sem kedvezett a szabadtéri szórakozásnak, a konyhában töltöttem a délelőttöt és felhasználtam a lassan túlérett körtéket (a reggeliből megmaradt körtés babapürét ;)) és a nyári lekvárfőzéskor beszerzett kakaóbab maradékát. Az eredmény egy könnyű tésztás, a kakaóbabtól ropogós finomság, amit kénytelen voltam lámpafénynél fotózni, mert férjem nem akart várni reggelig a kóstolással (nem kellett kétszer mondani, annyira én sem :P)


Hozzávalók:

4 db körte (kb 40 dkg) hámozva, apró kockára vágva
25 dkg finomliszt
20 dkg puha vaj
15 dkg nádcukor
4 tojás
1 tk. őrölt fahéj
1 cs. sütőpor
5 dkg kakaóbab töret
5 dkg mandula
liszt, vaj a formához


Elkészítése:

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. A formát - ha szükséges - kivajazzuk, kilisztezzük.

A körte egy részét (én a felét) pépesítjük. A kakaóbabot - ha nem töretet vettünk - és a mandulát durvára daráljuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleszórjuk a fahéjat és a sütőport.
Másik tálban összekeverjük kézi mixerrel a vajat és a cukort, majd beledolgozzuk a tojásokat. Ezt követően apránként adagoljuk hozzá a lisztes keveréket. 
Végül beleöntjük a körtepépet, a körtedarabokat, a mandulát és a kakaóbabot és fakanállal elkavarjuk.

A formába kanalazzuk és kb 45 perc alatt készre sütjük.

Nincsenek megjegyzések: