2013. december 31.

Magos/sajtos rudacskák

Még utolsó pillanatban is elkészíthető az esti szilveszteri buliba az alábbi sajtos-magos rudacska. A receptet anyósomtól kaptam, ő pedig szintén valakitől kapta, és egyébként sem sokban különbözik más hasonló receptektől, de mivel nekem nagyon bevált, mindenképp szerettem volna digitális formában is rögzíteni, mert már kétszer kellett elkérnem és félő, hogy legközelebb, amikor szükség lesz rá, megint nem találnám... :)

Ezúton kívánok nagyon boldog, sütésben-főzésben gazdag új évet minden kedves olvasómnak! Köszönöm, hogy a ritka frissülés ellenére is velem voltatok, remélem, jövőre is így lesz és igyekszem, hogy jövőre több olvasnivalóval lássalak el Benneteket! BUÉK!!!



Hozzávalók:

40 dkg liszt
25 dkg margarin
1 tojás
200 g tejföl
5 dkg reszelt sajt
1 kk só

A tetejére reszelt sajt, köménymag, szezámmag, lenmag... ízlés szerint.

Elkészítés:
A tojást szétválasztjuk, a sárgája a tésztába, a fehérje a rudak megkenéséhez kell majd. A margarint megolvasztjuk, és hagyjuk hűlni, amíg összeállítjuk a tésztát.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a reszelt sajtot és a sót, majd belevegyítjük a tejfölt, az olvasztott margarint és a tojás sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, ami viszonylag lágy marad, ilyennek kell lennie. Fóliába csomagolva hűtőbe tesszük fél órára (nem gond, ha többre).

A sütőt előmelegítjük 175 fokra.

A tésztát kivesszük a hűtőből és kb ujjnyi vastagra nyújtjuk. Célszerű inkább fóliát tekerni a nyújtófára és minél kevesebb lisztet használni, mert akkor a rudacskák sem lesznek lisztes ízűek kész állapotukban. Tetszés szerint vágunk rudakat (én kb 1x 5 cm-t vágtam) és besorakoztatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

A tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, megszórjuk tetszés szerint a magvakkal vagy a sajttal, majd 10-15 percig sütjük őket. A tepsiből kivéve hagyjuk hűlni kicsit és csak ezt követően szedjük le, hogy ne töredezzenek szét.

Nincsenek megjegyzések: