2013. december 1.

Narancsos gesztenyelekvár és JÁTÉK

A változatosság kedvéért ismét egy lekvárt hoztam :P Igen, már talán említettem: idén rámtört ismét ez a mánia. Ez nálam nem a mennyiségben jelentkezik, sokkal inkább abban nyilvánul meg, hogy a hagyományos ízek mellett új, különleges dolgokat próbálok ki. Így készült idén négyféle sárgabarackos dzsem, nem maradt ki a nektartin és az őszibarack, de csináltam például kétféle epres, csokis meggyes, málnás, ribizlis finomságokat. Mindezt nyár közepén, aztán most ősszel a birsalmás, a körtés-kakaóbabos ízvilág sorakozott be a polcra néhány üveggel. 

Amikor elkezdtem kisfiam hozzátápálását sok olyan zöldséget, gyümölcsöt kóstoltam meg, próbáltam ki, amit előtte sohasem. Olyan egyhangúnak tűnt - számomra -, hogy csak almát kapjon és emellett nem akartam, hogy csak azért maradjon ki neki egy íz, mert én az sosem ettem korábban. Így került egy piacozás alkalmával gesztenye is a kosaramba ;) Kaptam az alkalmon, és összekötve a kellemest a hasznossal, kipróbáltam milyen a gesztenyelekvár. Háát... méghogy kellemes...maga a készítés csöppet sem volt az. Sőt, volt pontja a napomnak, amikor már szívem szerint az egészet a kukába dobtam volna... Pedig csak fél kiló gesztenyének estem neki... DE! Örülök, hogy kitartottam, mert bár nem volt épp mamabarát a projekt, de mindenképp megérte a fáradozást. Fincsi karácsonyi ízvilág, így bár a gesztenyének nincs szezonja már, de ha sikerül natúr pürét beszerezni, akkor ajánlom elkészíteni az ünnepekre ;) Sajnos nekem csak egy nagyobb üveg lett vele tele, úgyhogy félek nem fog kitartani jövő őszig :P 



Hozzávalók (2-3 kisebb üveghez):

1 kg gesztenye (vagy kevésbé elszántaknak 500 gramm natúr 100%-os gesztenyepüré)
200 gramm nádcukor
1 kezeletlen narancs
1 rúd fahéj
1 tasak 2:1 Dzsemfix (vagy a fenti cukormennyiség 2:1 befőzőcukorból)

Elkészítése:

A gesztenyét megmossuk, majd száradás után késsel bevagdaljuk a hegyes végénél (érdemes minél hosszabb bevágásokat csinálni, mert későbbi munkánkat könnyítjük meg vele).


Közben vizet forralunk és amikor már lobog, beledobjuk a gesztenyéket és a fahéjat. Körülbelül 40-45 perc alatt puhára főzzük őket. A megfőtt, leszűrt gesztenyéket hideg vízbe tesszük és elkezdjük pucolni. Le kell szedni a külső héját és a belső vékony hártyát is. A fahéjra már nem lesz szükség.

A megtisztított gesztenyét 2,5 dl vízzel pürésítjük. A narancs héját belereszeljük, a levét kifacsarjuk és hozzáöntjük. Összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet, majd ezt is a gesztenyés masszához adjuk. 

Magas lángon forráspontig hevítjük, majd takarékon kb. 4-5 percig főzzük. A fenti mennyiségből közepesen folyós és nem túl édes lekvár készül, ha valaki édesebben, sűrűbben szereti több cukrot használjon és főzze tovább a masszát.

Még forrón sterilizált üvegbe öntjük, kupakját rácsavarjuk, majd pár percig fejre állítjuk, végül konyharuhába bugyolálva hagyjuk kihűlni. 

És akkor a....

....JÁTÉK!!!!

Ebben az évben nem igazán voltam aktív ami a blogbejegyzések illeti... De örömmel tölt el, hogy ennek ellenére rendszeres maradt a látogatottság és még növekedett is a blog követőinek, kedvelőinek száma az elmúlt hónapokban. Hálám jeléül arra gondoltam, hogy egy kis játékot csinálok.

Aki követte az őszi bejegyzéseimet láthatta, hogy háromféle dzsemet készítettem. De nem csak a nagyobb üvegek teltek meg, mindegyikből készült egy-egy pici üveg is ajándékozási célból ;)


Aki szeretné megnyerni ezt a kis (egészen pontosan 100 ml) kóstolót a gesztenyés, körtés és birsalmát dzsemekből, nem kell mást tennie, mint a blog Facebook oldalán leírtakat teljesíteni ;) A játék ezüstvasárnapig, azaz december 15-ig tart :)

Nincsenek megjegyzések: