2014. március 10.

Bababarát torta 1. szülinapra :)

Talán soha nem volt még ilyen nehéz dolgom, amikor tortát akartam készíteni és tuti biztos, hogy soha nem is vártam ennyire parázva a reakciót, mint egy hete, amikor kisfiam tortáját csináltam :)

Rengeteg receptet találtam neten. Legjellemzőbbek voltak a sajt/joghurttorta szerűségek (baba)keksz alapon, akadtak kukoricaliszttel készített verziók (a glutén kiiktatására), rizses pürével töltött sütik (hogy teljesen tejtermékmentes legyen), sokaknál viszont nem volt szempont a tojás kiiktatása (nekem az volt, mivel sajnos kiütéses lett a próbálkozáskor), ezért jócskán találtam ezzel készült recepteket is. És persze bőven akadtak olyanok, akik hagyományos piskótát készítettek, vajas krémmel töltve, és nem foglalkoztak a sütiben lévő cukormennyiséggel sem (én azért igyekeztem a cukrot ezúttal is kerülni). Nyilván mindenkinek más a szempont és más a határ, hiszen máshol tart a baba étkezésével, ezért gyorsan hangsúlyozom is, hogy nem célom bármelyik verziót bírálni. Én magam is elgondolkodtam, hogy elvhez mennyire ragaszkodjak, azért a pár falatért, amit jó eséllyel enni fog belőle... Szerettem volna, ha a végeredmény tortaforma küllemre is, és finom felnőtt szájízzel is, hiszen tudtam, hogy a maradék a mi hasunkban landol majd (bár megjegyzem, az utóbbi hónapokban jócskán átálltam én is a babás ízvilágra ;)). 


Mivel a legfontosabb szempontom mégis az volt, hogy a torta az Övé legyen és Neki készüljön, minden kreativitásomat elővettem, hogy a fenti feltételeimet is szem előtt tartva olyan alapanyagakból dolgozzak, amiket Ő már kapott és amiket Ő szeret ;)


Bő féléve, barátnőm kisfiának szülinapjára készítettem egy almás-zabpelyhes muffint (kicsit módosítva ezt a receptet), először ezt akartam torta formába önteni. Sajnos nagyobb mennyiségben nem emelkedett meg rendesen a tészta és a belseje eléggé nyers maradt. Több módon próbálkoztam, de végül le kellett mondanom róla :( Nagyon megörültem, amikor egyik kedvenc bloggerem hasonló témájú bejegyzését dobta ki a kereső, de sajnos az ő receptjét is el kellett vetnem, a tojástartalom és a krém összetevői miatt. A legszimpibb "piskóta" receptet egy gyerekbarát csokoládé torta személyében találtam meg, végül ezt vettem alapul. A krémhez a jól bevált Csokipari féle mascarponés töltelékből indultam ki, felhasználva az innen vett joghurtkrém ötletet is. Persze mindkettőt tovább variálva kicsit ;)

A végeremény:




Szerintem - leszámítva, hogy van még mit gyakorolnom a krémkenést illetően... - jól néz ki, az íze - lehetőségekhez mérten és baráti társaságunk által is tesztelve - szuper volt, éééés ami a legfontosabb az ünnepeltnek is bejött ;) (én pedig nyugodtan fotózhattam a süti marcangolását, nem kellett aggódnom a hatásról)



Hozzávalók (18 centis tortaformával):

A tésztához: 

30 dkg liszt
7,5 dkg cukor (én xilitet használtam - köszi Vera ;))
1 csomag sütőpor 
4 ek. karobpor
250 ml víz
130 ml olaj
1 tk. fahéj (elhagyható)

A krémhez:

2 doboz Cserpes natúr (vagy más hasonlóan sűrű pl. görög) joghurt
(FONTOS, hogy ezt a felhasználás előtt két napig csepegtetni kell a lentiek szerint!)
kb 100 gramm túró (részletek lent)
2 nagyon érett banán

Elkészítés:

Első lépésként, ahogy fent már jeleztem, a joghurtot 2-3 nappal a felhasználás előtt le kell csepegtetni. Erre azért van szükség, hogy még jobban besűrűsödjön és önmagában kenhető állagot nyerjen. Ehhez fogtam egy kisebb tálat, egy szűrőt, illetve gézlapokat. A szűrőt kibéleltem a gézzel, a tálra raktam, majd beleöntöttem a joghurtot és hűtőbe tettem 2 napra. A java már az első pár órában kicsöpög, úgy lehet "sürgetni", ha nem tesszük hűtőbe, vagy pedig kifacsarjuk a gézzel. Használható még hozzá textilpelenka, vagy konyharuha is, fontos, hogy ne legyen mosószeres, hogy a joghurt ne vegye annak az illatát át, illetve ebben az esetben lehet, hogy tovább tart a folyamat az anyag sűrűségétől függően. A végeredmény közel mascarponés állagú lett.

A túró mennyiségét azért adtam csak hozzávetőlegesen, mert a lecsöpögött joghurthoz képest 2/3-nyi mennyiségű túróra van szükség. Ezért ha kész a joghurtkrém, le kell mérni és így hozzáadni a túrót, majd egy villával pépesíteni a banánt és azt is belekeverni a krémbe. Mivel a banán felbontás után nem áll el sokáig, legjobb, ha felhasználás előtt kb fél nappal (tehát pl előző este) csináljuk meg a krémet, mert akkor épp elég időt kap a torta ahhoz, hogy összeérjenek az ízek, de nem is lesz még túl "erjedt" sem a banán ;) 

A sütőt 175 fokra melegítjük elő. Sütőpapírral kibélelünk két 18 centis tortaformát (vagy két részletben sütve nyilvánvalóan egyet kétszer ;)).

A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, belekeverjük a sütőport, a karobport, fahéjat, valamint cukrot/xilitet. Beleöntjük az olajat és elkeverjük a száraz hozzávalókkal, végül Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntjük a nedves termékeket. Végül hozzáadjuk a vizet. 

A tortaformá(k)ba öntjük a masszát, majd kb 30 perc alatt megsütjük.

Én utóbb sütöttem fél adagot két darab 10 centis formában is, azzal talán még jobban működött, valószínűleg azért, mert  a kis mennyiség könnyebben átsült. Ez esetben viszont elég volt 20-25 perc is!


A két lapot kicsit megformáztam (a levágott részeket elmorzsoltam, ebből került a tetejére), majd megtöltöttem a krém felével, a másik felét pedig a torta tetejére kentem. Ha valaki teljesen be akarja vonni, akkor 3 joghurtból és arányosan több túróból dolgozzon. A krémet a banán édesíti, ezért egyéni ízlés szerint és az érettségétől függően lehet bele többet, kevesebbet rakni.

Tesztelés ;)

7 megjegyzés:

Kati írta...

Azt látom, hogy a torta hogy nézett ki (nagyon mutatós!), de hogy nézett ki az ünnepelt a kóstolás után? :)

Vera írta...

Tényleg nagyon finom volt a torta, a felnőtteknek készült tortákat is simán veri ;-)

Kriszta írta...

Isten éltesse nagyon sokáig a nagyfiút!
Nagyon szép lett a tortája, látom ízlett is neki.
Bár én már 11 és fél éve sütöttem az első szülinapi tortát, de emlékszek rá, hogy ugyanilyen dilemmákkal. Tojásmentes tészta, túrós krém, rajta őszibarack (szeptemberben volt). Nálunk is mindenki szerette.

Adrienn írta...

Nagyon szimpatikus ez a torta recept, igaz, odébb van még, de lehet, hogy Rozika első születésnapjára ezt fogom választani! :)

e-agi írta...

Szia! Nagyon tetszik a recept! Már csepeg is a joghurt a hűtőben... mert vasárnap 1. szülinapos a kicsi fiam ! :) Csak egy kérdés: akkor nem raktál bele semmi zselatin fixet vag y hasonlót, és nem esik össze a torta , ugye? (még barackot fogok a krémbe tenni, de gondolom ez nem befolyásol semmit..)
köszi a választ.
Ági

Judyt írta...

Szia! Nem nem tettem bele semmit, a joghurtból annyira kicsepegett a folyadék, hogy kenhető - mondhatni vajkrémszerű - krém lett belőle. Én előző nap csináltam meg és állítottam össze a tortát. Összeesni nem esett, de egyrészt a piskóta felszívta picit a joghurtot - ami nem volt baj,mert így puhább lett - másrészt a banán már inkább olyan erjedtebb ízű volt. Úgyhogy második alkalommal - amikor barátaink jöttek és a ksifiuk miatt akartam ismét megsütni - úgy csináltam, hogy aznap reggel állítottam össze. Úgy nekem jobban bejött, de ízlések és pofonok... MAjd írd meg, hogy sikerült!

Zsuzsanna Grimm írta...

Szia!
Nekem is nagyon szimpatikus a recepted!
Csináltam is egy próbasütést a piskótából, de nekem a karobportól nagyon sötét lett, nem olyan világos,mint a Tiéd. A képen inkább kakaósabb színe van, az enyém meg majdnem fekete és van egy fura mellék íze. Lehet,hogy többféle karobpor van?
Köszönöm előre is a válaszod!
Zsuzsi